NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Magyarországon már többször publicitást kapott téves információkkal ellentétben valójában sosem voltak és ma sincsenek '56-os magyar deportáltak Kazahsztánban. Az ott élők főként vagy Kárpátaljáról munkavállalóként érkeztek, vagy az első világháború után letelepedett hadifoglyok többgenerációs leszármazottai, akik többsége már a nyelvet sem beszéli.
(17.20)
A létszámuk valójában nagyon nehezen meghatározható, az 1989. évi kazah népszámlálás idején 874 fő vallotta magát magyar származásúnak, és annak ellenére, hogy 1994-es felállítása óta nagykövetségünk, valamint kiutazó delegációink folyamatosan igyekeztek kapcsolatot teremteni az említett magyar származású kazah állampolgárokkal, ez minden erőfeszítésük ellenére is csak mintegy 30, illetve maximum 30 fővel sikerült. Történt mindez annak ellenére, hogy missziónk a kazahsztáni központi rádióállomás által biztosított lehetőség alapján az állítólag ott élő magyarokhoz szóló rendszeres rádióműsor szerkesztésében is részt vállalt.
Az 1998. évi magyarországi parlamenti választások eredményeként megalakult kormány programjában prioritásként kezeli, fő céljának tekinti és vallja a határon túli magyar közösségek támogatását, nemzetpolitikánk alapja a határon túli magyarság törekvéseinek az elősegítése, ebbe belefér igény esetén a határon túli magyar diaszpórák hazatelepítésének az elősegítése is.
Bevándorlási törvényünk alapján a magyar nemzetiségűek jelentős előnyt élveznek, de a magyar jog egyéni és nem kollektív jogként fogja ezt fel, így a Kazahsztánban vagy bárhol másutt élő magyaroknak is egyedi eljárások keretében van módja hazatérni. Szeretném jelezni, hogy kazahsztáni magyarok részéről azonban mind ez ideig nem került sor magyarországi áttelepülés konkrét, hivatalos kezdeményezésére.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť