DR. CSÁKY ANDRÁS

Full text search

DR. CSÁKY ANDRÁS
DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Nil nocere, azaz ne árts, mondja a latin mondás, mely a gyógyítás alapfogalmává vált; de úgy gondolom, az élet minden területére igaz, különösen a törvényhozásra. A múlt év első felében fogadta el a tisztelt Ház az 1999. évi LXIX. törvényt a szabálysértésekről, mely ez év március 1-jével lépett hatályba. A változtatást a több mint 30 éves szabályozáson túl az uniós normákhoz való közelítés, a közvélemény erőteljesebb kívánalma a szankcionálás iránt, valamint az eljárások gyorsaságának és egyszerűsítésének igénye kényszerítette ki, ahogy ezt a törvény indoklási részében is olvashatjuk.
Március 1-jétől a kiszabott pénzbírságot, melynek legalacsonyabb összege ezer forint, a legmagasabb - önkormányzati hatáskörben - 30 ezer forint, letilthatják, adók módjára beszedhetik, illetőleg az elkövető beleegyezése esetén közérdekű munkára lehet átváltoztatni. A törvény kimondja továbbá, hogy a közérdekű munkát az elkövető hetenként legalább egy napon, heti pihenőnapon vagy a szabadidejében díjazás nélkül végzi. Önkormányzati jegyzők jelezték nekem, bíznak benne, hogy az elkövetők nem fognak beleegyezni a közmunkába, bár a következő lépcsőfok, az elzárás miatt egy picit félnek attól, hogy megoldhatatlan feladat elé állítják őket.
Képzeljük el, hogy például szemetelés ügyében kétezer forintos bírságot szabnak ki, az illető nem fizeti be az összeget, állása, letiltható jövedelme nincs, és adók módjára sem hajtható be a bírság. A közmunkától nem zárkózik el, félve az elzárástól, de közli: nem biztos benne, hogy a felajánlott munkát egészségi állapotát figyelembe véve el tudja végezni. A munka-egészségügyi vizsgálat - mely az alkalmasságról hivatott dönteni - több ezer forint. Ezen túl jogosan kérhet munkaruhát, szerszámot, melyek szintén több ezer forintba kerülhetnek. Végül, ad absurdum, munkaszüneti napon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) még valakinek felügyelni sem árt az elvégzendő közmunkát. Ezek után joggal tehetjük fel a kérdést: kit büntetünk a szabálysértési törvénnyel?
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť