DR. FENYVESSY ZOLTÁN

Full text search

DR. FENYVESSY ZOLTÁN
DR. FENYVESSY ZOLTÁN (MIÉP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy egy kis idézettel szolgáljak a Napi gazdaság befektetői mellékletéből, amely néhány héttel ezelőtt jelent meg. Az idézet így szól: "A tavalyi év után várhatóan osztalékot fizető társaságok közül az áramszolgáltatók részvényei azok, amelyek jelenlegi árfolyamuk mellett a legkedvezőbb osztalékhaszonnal kecsegtetnek. Bár a gyorsjelentések megjelenése előtt egy kicsit korainak tűnhet az osztalékhozamra való spekuláció, a társaságok várt eredménye és osztalékpolitikája alapján már meg lehet becsülni az elvárt kifizetés nagyságát. Amikor az osztalék nagysága ismertté válik, igen gyorsan beépülhet a részvény árfolyamába, sőt már előtte is, ha az osztalékpolitika kiszámítható."
(11.20)
Egy kicsit lejjebb úgy folytatódik, hogy "az áramszolgáltató részvények mellett becsléseink szerint kedvező hozamot biztosít a Prímagáz is". Magyarán ez azt jelenti, hogy úgy látszik, az energiaszektor privatizált részei nem a kisfogyasztók érdekében kerültek privatizálásra, hanem bizonyos multinacionális cégek érdekében. Ráadásul nem értünk egyet az Energia Hivatal árjóváhagyó politikájával, amely a jelek szerint fütyül a kisfogyasztók érdekeire, és szinte a multinacionális tulajdonosok érdekképviseletévé válik.
Hogy csak egy példával érzékeltessem: ha a tavalyi évben megtörténhetett az, hogy komoly befektetés nélkül az ELMŰ német tulajdonosa 5,5 milliárd forintos eredményt tudott kivinni, akkor nem hiszem, hogy jótékony befektetőkről beszélhetünk, hanem az ország kirablásáról van szó, amely a privatizáció következménye. Azt hiszem, hogy meg kellene fordítani az Energia Hivatal árjóváhagyó politikáját, és a kisfogyasztókat kellene védenie (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) az árhatásoktól.
Köszönöm. (Taps a MIÉP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť