DR. GIDAI ERZSÉBET

Full text search

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm szépen, elnök úr. Az energiaszektor privatizációjáról szeretnék szólni. Ha visszatekintünk, 1995-ben a magyar bruttó adósságállomány meghaladta a 35 milliárd dollárt, amely '94-ben 24 milliárd dollár volt, tehát több mint 11 milliárd dollárral növekedett. Egy nagyon súlyos deficit jelent meg a gazdaságban, és ezt a súlyos deficitet az energiaszektor hazaárulással egyenlő vagy azzal felérő privatizációjával próbálták megoldani úgy, hogy annak a terheit áthárították a lakosságra, mert hiszen a lakossággal, a magyar adófizetőkkel fizettették meg ennek az árát is. Ugyanis olyan privatizáció zajlott le a korrupcióval telített nagy vagyon külföldi kézbe történő átjátszásával, hogy 8 százalékos profitot garantáltak, amely óriási mértékben megemelte a tarifák árait. Ha átnézik a statisztikai adatokat, akkor '95 és '98 között több mint háromszorosára emelkedett a háztartási energia ára, ami egyszerűen a lakosság számára szinte fizethetetlen volt, és a lakosság, az adófizető családok eladósodását hozta magával.
Ezen adósság enyhítése, amelyet tulajdonképpen többek között a Magyar Nemzeti Bank felelőtlen, törvényellenes kereskedelmi tevékenysége is előidézett, gyakorlatilag az energiaszektor dobra verésével történt, és mind a mai napig még tisztázatlan, hogy gyakorlatilag miből keletkezett az adósság, mire vették fel, miért kellett az energiaszektort ilyen felelőtlenül és törvényellenesen külföldiek kezére átjátszani. Ez ugyanis azt eredményezte, hogy mind a mai napig megfelelő technológiai megújítás nem következett be, sem pedig az energiaszolgáltatások javításában nem történt jelentős változás. De nagy mennyiségű profit keletkezik, amely profitot kiszállítják az országból, és az ár pedig fokozatosan továbbra is emelkedik, amely terheli a magyar családokat. (Taps a MIÉP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť