DR. GIDAI ERZSÉBET

Full text search

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm szépen, elnök úr. Én Göndör István képviselőtársamhoz szólnék, aki egyike azon kevés képviselőknek, aki szakmailag mindig felkészül a hozzászólásaira. Meglepő volt számomra az itteni kijelentése, hogy ezt a privatizációt korábban készítették elő. Az még nem menti fel, hogy a privatizáció rossz - akkor nem kellett volna végrehajtani! Nem arról van szó, hogy felmentjük a korábbi döntéseket vagy az azt megelőző döntéseket, hanem arról van szó, hogy egy rossz privatizációt végrehajtani nemzetellenes, és az a külföldi érdekeket szolgálja ki.
Nem menti fel ez alól a második témakör, amit itt érintettek, hogy az eladósodást ezzel finanszírozták. Finanszírozták anélkül, hogy feltárták volna - és elég régóta foglalkozom az adósság kérdéseivel -, mi van az eladósodás hátterében. Ez tehát nem jelenti azt, hogy mert '94 és '96 között 12 milliárd dollárral növekedett a bruttó adósságállományunk - miből növekedett? Miből keletkezett? Milyen érdek-összefonódások vannak ennek hátterében? Nem a külkereskedelmi mérleg deficitje váltotta ki elsősorban, hanem egyéb olyanfajta összefonódás, a pénzügyi veszteségek megfinanszírozása, amelyért nagyon súlyosan a Magyar Nemzeti Bank és annak akkori elnöke is felelős!
Tehát ennek áldozták fel a magyar energiaszektort, amelynek következménye az volt, hogy ma a magyar háztartások (Tardos Márton közbeszólása.) és a kis fizetésű családok vagy háztartások, amelyek tömegében a legnagyobb fogyasztást adják, képtelenek kifizetni az energiaszolgáltatások költségeit, mert hiszen az átlagbér, illetve az átlagjövedelem több mint 70 százaléka már az élelmiszerre és az energiaszektor tarifarendszeréből adódó magas árak kifizetésére fordítódik, akkor gyakorlatilag az élet minőségének a romlása következik be. 1990-99 között több mint tízszeres volt a háztartási energiánál az áremelkedés, amelynek egy része elfogadható közgazdaságilag, egy másik része mesterségesen teremtett, nem fogadható el, és további áremelkedés sem viselhető el a háztartások számára.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť