DR. GIDAI ERZSÉBET

Full text search

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm szépen, elnök úr. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a privatizációs adósság kapcsán eltűnt egy nagyon fontos stratégiai ágazat, holott minden ország érdeke, hogy védje és saját tulajdonában tudja azt megtartani, miközben az adósság sem csökkent. Tisztán kell látni, hogy a külföldi adósság jelentős része beépült a belföldi adósságba, tehát forintra váltották át, és a belső adósság ezáltal 7 ezer milliárd forint fölé emelkedett, amely 1994-ben 3 ezer milliárd forint volt. Közben pedig a külföldi adósság dollárban mért nagysága sem csökkent jelentősen, hiszen a Magyar Nemzeti Bank legutolsó jelentése szerint 29 milliárd dollár a bruttó adósságállomány; szíveskedjenek átnézni az MNB jelentését.
Tehát miről van szó? Arról, hogy eltűnt az ágazat, külföldi kézbe került át, kiviszi a jövedelmet, az emelkedett árakban áthárítja a nyereségét a lakosságra, a családokra, miközben az adósság is növekszik, amelynek a hátterében nagyon súlyos pénzügyi visszaélések sorozata húzódik meg; így a Magyar Nemzeti Bank ügyletei, ami a veszteséget kiszivattyúzta a költségvetésből. 1997-ben például megtetőzte ezt a folyamatot az adósságcsere révén, amikor több mint 2 ezer milliárd forint piszkos pénzt épített be a költségvetésbe piaci kamatozású devizahitelként, amelyet nyögünk, és amely szétveri a költségvetést. Majdnem 1000 milliárd forint került át kamatfizetés terhe címén a Nemzeti Bank veszteségére a költségvetésből. Abból az energiaszektort fel lehetett volna virágoztatni, és technológiai fejlesztést lehetett volna végrehajtani.
Most pedig tovább folytatódik a privatizáció, szó van a Paksi Erőmű és a MOL Rt. privatizációjáról és az áremelkedésről. Ezeket azonnal le kell állítani, és egy pénzügyi, költségvetési nagytakarítással, a felelősségre vonást követően a piszkos pénzeket ki kell venni a költségvetésből, és vissza kell forgatni a reálszektorba, és a privatizációt sürgősen felülvizsgálva a magyar háztartások és családok védelmét kell hogy szolgálják ezek a források, hiszen ők adták be a költségvetésbe.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť