DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kovács Tibor képviselő úr gondolataihoz szeretnék hozzászólni én is. A képviselő úr az energiaáraknál, a fogyasztói áraknál a világpiaci árhatásokra hivatkozik. Ha a legfontosabb energiahordozókat, a szénhidrogéneket, illetve a származékait nézzük, akkor látható az, hogy a beszerzési árat egy olyan mértékű közvetett adóteher terheli, amely a beszerzési árnak több mint a kétszerese.
A világpiaci áringadozások mellett legalább annyira, sőt fontosabbnak tartanám a központi költségvetés részéről megnyilvánuló fiskális kényszert. Tehát az ezredfordulón jól látható az a tendencia, hogy a piacgazdaságra áttérő magyar gazdaságban nem a közvetlen jellegű, tehát a nyereség jellegű adók dominálnak, hanem a forgalom után beszedett adók. Az energiaszektor termékei alapvetően ezt a közvetett jelleget, tehát a fogyasztási jelleget adják; tehát jövedéki adó, általános forgalmi adó terheli.
Ha megnézzük a legpraktikusabban a 95-ös oktánszámú benzint, a beszerzési ára 100 forint alatt van, és több mint 100 forint különböző adók formájában rájön. Nem annyira a világpiaci ár dominálja, hogy néhány hete még 210 forint körül volt a 95-ös benzin ára, most pedig 220 forint fölött van, hanem úgymond egy mohó adóbeszedési kényszer jelentkezik a központi költségvetés részéről. Úgymond van egy fiskális költségvetési oldala is a képződő energiaáraknál. Tehát ha itt egyfajta szerénységet tudna produkálni a kormányzat, akkor a fogyasztóknak ez jelentős kedvezményt jelentene.
Köszönöm. (Taps a MIÉP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť