DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy tűnik számomra, hogy Kovács Tibor képviselő úr nem értette meg a jövedéki adó felemlítését az energiaárak vonatkozásában. Itt valóban arról van szó, hogy Magyarországon akkor is emelkedtek az üzemanyagok árai, amikor a világpiacon csökkentek az előállítási árak. Ez csak úgy történhet, ha a beszerzési árra rárakódó növekvő jövedéki és más közvetett adók a fogyasztói piacon összességükben áremelkedést jelenthetnek. Tehát ha csökken az alapanyag ára a világpiacon, de Magyarországon emelkedik, annak kizárólag a növekvő adótartalom lehet az oka.
Ezt annak kapcsán bátorkodtam exponálni az előbbi felszólalásomban is, hogy a gazdasági bizottság arra kéri fel az Energia Hivatalt, hogy egy fokozottabb fogyasztóvédelmet erősítsen meg. Hogyan erősítse meg az Energia Hivatal ezt a fogyasztóvédelmet, ha a kormányzatnak, a költségvetésnek van egy adóbeszedési fiskális kényszere arra vonatkozóan, hogy a hiány ne növekedjen? Így tehát az Energia Hivatal a fogyasztóvédelem keretében ellentmondásba kerülhet a kormány adóbeszedési elképzeléseivel. Ez az egyik dolog, ami a fogyasztói árakban feszültséget okoz.
A másik pedig, hogy valóban - itt a Gidai Erzsébet által elmondottakhoz csatlakoznék - a privatizáció ellentmondásos körülményei, illetve a külföldi befektetők számára a privatizációs szerződések megkötésekor beígért 8 százalékos nyereséghányad, azt kell mondjam, az energiaárakat láncreakciószerűen gerjesztik és folyamatosan emelik, amit a lakosság részéről egyáltalán nem biztos, hogy jövedelmekkel lehet kompenzálni, tehát a lakosság egy részének elszegényedését váltja ki.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť