DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szemfényvesztés úgy beállítani az energiaszektor privatizációját, hogy az 1995-ben és '96-ban megmentette a magyar költségvetést. Való igaz, hogy 8 milliárd dolláros bevétele keletkezett az országnak, ebből adósságtörlesztés történt, de ugyanakkor én azt mondom, hogy ezek a költségvetési feszültségek, amelyek '95-ben, '96-ban voltak, a problémákat csak átmenetileg oldották, hiszen manapság minden harmadik forint ismét az adósságszolgálat kamataira megy, illetve hát nemcsak kamatot kell fizetni, hanem tőkét is kell törleszteni, így minden második forint a magyar központi költségvetésből az adósságszolgálattal hozható összefüggésbe.
Tehát újból megemelkedett a költségvetés hiánya, újból romlott a fizetési mérleg, tehát ez az energiaszektor-privatizáció csak átmenetileg rendezte a problémákat, és ezért bizony azt nem lehet lenyelni, hogy azt mondjuk, hogy mindezek fejében javult a helyzet, mert nem javult, mert a fogyasztók ki vannak szolgáltatva az így tulajdonhoz jutó külföldi befektetőknek.
Hadd utaljak azonban arra a mozzanatra is, hogy Zakó kisgazda képviselő úr azt mondja, hogy az ellenzék mindig fogást keres a koalíción. Akkor hadd kérdezzem meg, hogy tavaly novemberben vagy decemberben, amikor a MOL Rt.-ben megmaradt 25 százalék értékesítését önök előterjesztették és erősebben hangsúlyozták az érveket mellette, mint esetleg az SZDSZ-es képviselők, akkor ennek mi volt az oka. A MOL Rt. nemzeti olajvállalat volt valaha, volt benne egy tartós 25 százalékos állami tulajdon. Önök ezt is privatizációs prédára kínálták. Akkor kérdezem én, hogyan akarnak önök az Energia Hivatallal a fogyasztói árak vonatkozásában egy erősebb, erőteljesebb felügyeletet gyakoroltatni. Itt ellentmondás van, képviselőtársaim!
Köszönöm. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť