ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Nem volt szokásom, de most kicsikét visszamennék a Göndör István által elmondottakra.
Akkor az Antall-Boross-kormány készítette elő a privatizációt. Nem vagyok az MDF tagja, a frakció tagja vagyok. De ugyanúgy megfogalmazódik az is, hogy ez a kormány bizonyos lépéseket a mai viszonyok között nem tesz meg. Tehát érdekes a dolog, nem teszi meg ez a kormány, a másik dolgot meg viszont a másik kormány készítette elő; csak azért mondom, mert próbáljuk az összefüggéseit keresni ennek a kérdésnek.
Én egy dolgot szeretnék mindenképpen kérni, ahogy elmondtam a vezérszónoklatomban is, hogy együtt kell gondolkodni, hosszú távon együtt kell gondolkodni ebben a kérdésben. Ami nagyon fontos, hogy a jelenlegi privatizáció során azok az ígérvények, amelyek az áramvásárlásról szólnak - a pécsi, a bakonyi erőmű esetében is -, nem valósulnak meg. 2004-ig voltak az áramvásárlási ígérvények, ma jelenleg ott tartunk, hogy Pécs esetében 2000-ben az áramvásárlás lejár, Ajka esetében 2001-ben. Tehát azt lehet mondani, hogy évenként újítják meg, ha megújítják. Viszont a távhőszolgáltatást biztosítani kell, ehhez a kompenzációt megadják. A kiesett energiamennyiség, mivelhogy nincs szerződés Pécs esetében, a kiesett energiaveszteség miatt - fogalmazzunk úgy -, saját fenntartását az erőmű nem tudja biztosítani.
Mit kell lépnie? Megemeli a távhőszolgáltatást adott esetben 25 vagy 30 százalékkal. Akkor fölteszem a kérdést: mi fogja érni az ott élő embereket és lakosságot? Én így próbáltam a privatizációt megközelíteni, ha vannak ígérvények, azokat nem isten bizony tartják be, és nem biztos, hogy be is tartják; a folyamatban és a privatizáció során pontosan ezek sérültek.
Nézzük a mátrai erőművet: 26 millió dollár plusz a kamatok terhe. Elnézést, ennek a kormánynak kell ezt felvállalnia!
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť