KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Főigazgató Úr! Mint ahogy a képviselőtársam is említette, illetve a főigazgató úr is utalt rá, a gazdasági bizottságban, de nemcsak a gazdasági bizottságban, hanem az energetikai albizottságban is, részletesen megvitattuk ezt a beszámolót, és erre a kisebbségi vélemény kifejtésére is most azért kerül sor, nem mintha nem értenénk egyet a beszámolóval, hanem azért, mert szeretnénk felhívni néhány olyan problémás területre a figyelmet, amely részben a bizottsági ülésen is már hangsúlyt kapott.
Mindezek előtt szeretném azt elmondani, hogy a bizottság minden tagja nagyra értékelte azt a munkát, amelyet az Energia Hivatal az elmúlt két évben végzett, különösen az új villamosenergia- és gáztarifarendszer kialakításában, még akkor is, ha ennek minden részletével mi például nem értettünk egyet, mert nem tartjuk elfogadhatónak azt, hogy azok, akiket a leginkább sújtotta ez az új tarifarendszer, semmiféle kompenzációban nem részesültek a kormány részéről, másrészt a garantált szolgáltatások bevezetésében végzett tevékenységüket, illetve a versenypiaci viszonyokra való áttérés előkészítésében.
Ugyanakkor szükségesnek tartjuk néhány problémás területre felhívni a figyelmet; az egyik ilyen mindenképpen a gázár kérdése. Mi úgy gondoljuk, hogy ezt a problémát tovább már nem nagyon lehet halogatni, már csak azért sem, és a tekintetben van aggályunk, hogy amennyiben nem a kormány prognózisai jönnek be, és az olajárak nem úgy alakulnak, mint ahogy a költségvetésben például szerepelt, akkor egy rendkívül drasztikus áremelésre lesz majd a közeljövőben szükség, amely a fogyasztókat, különösen a kis keresletű fogyasztókat érintené rendkívül hátrányos módon. Tehát én úgy gondolom, hogy az ügyben valamit lépnie kellene elsősorban a kormánynak nyilvánvalóan, itt az Energia Hivatalnak a gázárképlet kialakításában van szerepe.
(9.30)
A másik ilyen terület, amit Lázár Mózes képviselőtársam is említett, a fogyasztóvédelem kérdése. Itt a hivatalnak törvényi hatáskörei vannak azáltal, hogy az egyes szolgáltató társaságok üzletszabályzatait ő fogadja el, és minden, az üzletszabályzatot érintő módosítást a hivatalnak jóvá kell hagynia. Ennek ellenére rendkívül sok panasz merül fel, különösen az áramszolgáltató társaságok területéről. Itt most nem akarom néven nevezni, de a gazdasági bizottság ülésén elhangzott, és a jegyzőkönyvben is szerepel, hogy mely áramszolgáltató társaságoknál vannak ezres nagyságrendű panaszok a számlázásokkal, az egyes üzletigazgatóságok, szolgáltató irodák elérhetőségével kapcsolatban. Mi úgy gondoljuk, hogy a helyszíni ellenőrzések szigorításával, gyakorításával ezeket a problémákat mindenképpen kezelni kellene.
A harmadik problémás terület a hálózatfejlesztési hozzájárulás kérdése. Amikor ez a törvény megszületett, akkor, majdnem azt mondhatnók, csak állami tulajdonú gazdasági társaságok működtek még. Ezáltal természetes volt, hogy az egyik állami zsebből a másik állami zsebbe került a hálózatfejlesztési hozzájárulás. Most azonban már teljesen más viszonyok jöttek létre. Privatizált társaságokról van szó, és bizony több olyan panasz érkezik nap mint nap, hogy ezek a szolgáltató társaságok - visszaélve a monopolhelyzetükkel - csak úgy hajlandók még olyan hálózatokat is működtetni, amelyeknek a gazdaságossága nem kérdőjelezhető meg, ha annak a tulajdonát teljes egészében átadják a szolgáltatónak. Erre konkrét megjegyzések születtek a gazdasági bizottság ülésén. Én úgy gondolom, hogy az újonnan megszülető villamosenergia- és gáztörvényekben rendkívül pontosan és precízen kell szabályozni ezt a kérdéskört, a hálózatfejlesztési hozzájárulás kérdéskörét, hogy mindenki számára világos legyen egyrészt az, hogy a szolgáltatókat valóban nem szabad és nem lehet kötelezni gazdaságtalan szolgáltatásra, ugyanakkor a fogyasztókat meg kell védeni azzal a helyzettel szemben, amivel szemben gyakorlatilag most szinte védtelenek.
Ezek voltak azok a gondolatok, amit mi kisebbségi véleményként fontosnak tartottunk a beszámolóval kapcsolatban elmondani. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť