LÁZÁR MÓZES

Full text search

LÁZÁR MÓZES
LÁZÁR MÓZES, a gazdasági bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Valóban ötödik alkalommal került az Országgyűlés elé ez a beszámoló. A '94. évi XLI. törvény, a gázszolgáltatásról szóló törvény szabályozta azt, hogy az Energia Hivatalnak rendszeresen be kell számolnia a Ház előtt.
Ez a beszámoló tulajdonképpen 1998. július 1-jétől '99. december 31-éig szól, tehát ha valaki esetleg arra gondolt volna, hogy a teljes '98. évi beszámolót is tartalmazza, ez nem igaz, hiszen a tegnapi nap folyamán örvendetes módon szinte teljes egyhangúsággal fogadtuk el a H/724. számú határozatot, amely a '97. és a '98. évi beszámolónak, tehát az ezt megelőző időszaknak a határozata volt.
A MEH megalakulását közvetlenül megelőzően és azt követően - erre a főigazgató úr is utalt - nagyon sok törvény és szabályozás jelent meg.
(9.20)
Csak felsorolásképpen, a megemlítés kedvéért: a bányászatról szóló törvény 1993-ban, a kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szintén 1993-ban, a villamos energia termeléséről, szállításáról és szolgáltatásáról szóló 1994-ben, és azt lehet mondani, hogy a legutolsó, amely az energiaszektort érintő jelentős törvényalkotás, a távhőszolgáltatásról szóló törvény volt, az 1998. évi XVIII. törvény.
Érdemes itt tekinteni arra a határozatra, amelyet még 1993-ban az Országgyűlés hozott, és amelyben rögzítette a magyar energiapolitika főbb alapelveit: az ellátásbiztonság - és itt külön szeretném kiemelni az egyoldalú importfüggőség mérséklését és a stratégiai készletezést mint fő célt -, az energiatakarékosság, energiahatékonyság, környezetvédelem, piackonform szerkezet, szervezet és szabályozás, a szénbányászat helyzetének rendezése a nemzetgazdaság szempontjából, és a nyilvánosság szerepének erősítése.
A bizottsági vita során is néha tévedés volt néhány megnyilvánulásban megítélésem szerint, hiszen a Magyar Energia Hivatalnak az előbb általam is felsorolt alapelvekben nem kialakító, hanem végrehajtó és szabályozó szerepe van, mintegy hatósági szerepe, mint ahogy ez a szabályzatában is leírva vagyon. Ezen belül is, tehát ezeknek az alapelveknek, amelyeket az Országgyűlés 1993-ban fogadott el, meg kell felelni minden szempontból, és itt nagyon lényeges, hogy az Energia Hivatal, a felügyelet, az árszabályozás, az árelőkészítés és a fogyasztóvédelem területén betartsa, illetve betartassa a szabályozást.
1994 óta, a megalakulása óta valóban jelentősen átalakult a magyar energiarendszer. Itt nehezemre esik, de sajnos nem áll módomban, és nincs lehetőségem arra, hogy bővebben kifejtsem, mit jelent ez a "jelentősen", de megítélésem szerint nagyon sok hibával tarkítottan. A Magyar Energia Hivatal szerepe ez alatt az időszak alatt is jól látható módon erősödött, és a későbbiekben erősödni fog, hiszen erről a főigazgató úr is említést tett, hogy fokozatos piacnyitás kezdődik a következő év január 1-jével a villamos energia területén, és az azt követő esztendőben pedig a gázszolgáltatás területén.
A gazdasági bizottságban végeredményben három fő témáról folyt a társalgás, illetve a beszéd; a MEH önállósága volt az egyik fő téma, a másik a hatósági és fogyasztóvédelmi szerepének erősítése. Hamarosan elénk kerül a villamosenergia-törvény módosítása is, tehát ez már felkészülés és konkrét lépés a következő esztendei részleges piacnyitásra. Itt engedje meg a tisztelt Ház, hogy a feljogosított nagyfogyasztók... - ez azt jelenti, hogy azok, akik nagy tételben, meghatározott mennyiség fölött fogyasztják a villamos energiát, és lehetőséget kapnak arra, hogy bárkitől vásároljanak villamos energiát, és nekünk itt a Házban a törvény megalkotása kapcsán meg kell teremtenünk annak lehetőségét, hogy a szállításban és a szolgáltatásban érdekeltek kötelesek legyenek a részükre biztosítani azt a villamos energiát, amelyet meg kívánnak vásárolni. Nyilvánvaló, hogy a későbbiekben majd a kisfogyasztók, a közületi fogyasztók bizonyos része is ugyanerre a területre fog áttérni.
A bizottsági vita tulajdonképpen pontosan ekörül folyt, nagyon lényeges, hogy meg kell erősíteni az Energia Hivatal szerepét, mert a legvédtelenebbek a kisfogyasztók, mert a nagyfogyasztónak van lehetősége tárgyalni, alkut kötni a mennyiségről és az árról a későbbiekben, de a kisfogyasztó tulajdonképpen nincs olyan helyzetben vagy alkupozícióban a szolgáltatóval, ezért őt meg kell védeni mindenféle külső monopolkezdeményezéstől és hatástól. Ezt igazolja az is, amely a beszámolóban szerepel, hogy a beérkezett panaszok 80-90 százaléka lakossági, illetve kisvállalkozóktól érkezett, hiszen tudjuk nagyon jól, hogy az energiaszektorban nagyon minimális előnyt szerezni, nagyon kicsivel drágábban adni akár a gázt, akár a villamos energiát, óriási bevételeket eredményezhet, tehát itt fokozatosan meg kell erősíteni a MEH szerepét.
Mindezekre tekintettel, tisztelt Ház, javasoljuk, és a következő kiegészítéssel javasoljuk elfogadni a gazdasági bizottság határozata alapján a Magyar Energia Hivatal 1998-1999. évi tevékenységéről szóló beszámolót: az Országgyűlés kérje fel a kormányt, hogy vizsgálja meg a Magyar Energia Hivatal önállóságát, hatósági és fogyasztóvédelmi szerepét, hogyan lehet erősíteni. Tehát tulajdonképpen ezzel a kis kiegészítéssel, és a versenyre, illetve a piaci feltételekre való felkészüléssel összhangban ezt javasoljuk, illetve ezzel a kiegészítéssel javasoljuk elfogadni a határozati javaslatot.
Nagyon lényeges, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel van együttműködési megállapodása a Magyar Energia Hivatalnak; megítélésem szerint valószínűleg a villamosenergia-törvény módosítása és a gázszolgáltatásról szóló törvénytervezet jövő évi módosítása után ezt aktualizálni kell, hiszen itt más szempontok is a figyelem középpontjába kerülhetnek a fogyasztóvédelem kapcsán, de a kapcsolat jó. Tehát amit ebben a helyzetben a Magyar Energia Hivatal megtehet, azt meg is fogja tenni megítélésünk szerint.
Összefoglalva tehát, úgy ítéljük meg, hogy ebben a nehéz időszakban, amikor nagyon sok minden zajlott le a szabályozás, a gazdaság és a privatizáció szempontjából az energia területén, a Magyar Energia Hivatal összességében korrekt és megfelelő módon végezte tevékenységét, és ezért javasoljuk az általam már korábban említett kiegészítéssel a tisztelt Háznak, hogy fogadja el a határozati javaslatot, illetve a Magyar Energia Hivatal 1998-1999. évről szóló beszámolóját.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť