LÁZÁR MÓZES

Full text search

LÁZÁR MÓZES
LÁZÁR MÓZES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Még egyszer hangsúlyozom, hogy a magyar kormány és a mindenkori magyar kormány mozgástere az energia területén rendkívül beszűkült. Egyrészt vannak egyik oldalról az európai uniós követelmények, a másik oldalról az elkapkodott privatizáció. Félreértés ne essék, nem vagyok ellene a magánosításnak, a privatizációnak, de ha már idejekorán nekiláttak, el kellett volna gondolkodni azon, hogy milyen lépésekben, hova akarunk eljutni. Ezt senki nem tapasztalta, tudom, mert én akkor az energiaszektorban dolgoztam.
Egy stratégiai ágazatról van szó, már csak abból a szempontból is, hogy ebben az országban tízmillió ember energia fogyasztó, többszörösen. A hozzászólások során megint többször összemosódott, hogy mi az Energia Hivatal feladata, és mi nem az ő feladata. Még egyszer hangsúlyozom, az Energia Hivatalnak az energiapolitika végrehajtásában és a szabályok betartásában van szerepe, de az alakításában nincs; esetleg ennek a Háznak, vagy a kormánynak van szerepe. Tehát azt hiszem, hogy amit néhányan számon kértek az Energia Hivataltól, azt nem lehet számon kérni.
Göndör úr kérdezte, hogy milyen hatással van például - persze ezt is az Energia Hivataltól - a nagyfogyasztók esetében bevezetett részleges piacnyitás a kisfogyasztókra. Rendkívül áttételes lehet csak, de két szempontot, és ezek pozitívak, látni kell. Egyrészt lehet tapasztalatokat gyűjteni majd, amikor a kisfogyasztóknál be akarjuk vezetni a piacnyitást, ebből, másrészt pedig ki fog derülni, hogy az egyes áramtermelőknek mi a valódi ára, és mi lehet ezen belül az önköltség. Itt nagyon fontos szerepe van az Energia Hivatalnak. Tehát a "mi mennyi" esete lesz ez megítélésünk szerint.
Még egyszer el kell mondanom a gázárra vonatkozóan, hogy a MOL érdekei is nagyon fontosak számunkra és a kormány számára is, de mindenképpen prioritást élveznek a fogyasztók. Nem lehet rájuk szabadítani a gázár emelését, először be kell vezetni a piacot, és annak lesz minden szempontból árcsökkentő hatása.
Bauer képviselő úr közgazdasági okfejtésére két percben nincs lehetőség válaszolni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy az adósságszolgálat hova tartozik, vagy hova nem, azt egy külön témában majd esetleg meg tudjuk beszélni, de két perc nem ad rá lehetőséget.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť