LÁZÁR MÓZES

Full text search

LÁZÁR MÓZES
LÁZÁR MÓZES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha itt az ellenzéki képviselők közül az MSZP-s képviselőtársaimat tovább hallgatom, akkor még a végén kiderül, hogy a magyar energiaszektor privatizációjában semmi hiba nem történt. De tudjuk nagyon jól, hogy ez messze nincs így. Még egyszer csak néhány sarokpontot szeretnék tisztázni.
1. A munkavállalók érdekei messzemenően figyelmen kívül lettek hagyva. Említés került tegnap egy interpelláció során arról, hogy a Foglalkoztatási Alaphoz és az önsegélyező pénztárakhoz egy fillér nem került oda. Megállapodást megállapodás követett, de egy fillér nem került az önsegélyező pénztárakba az előző kormány részéről! A mostani kormány öröksége az, hogy ezeket fizesse be.
Még egyszer hangsúlyozom, a könyv szerinti érték alatti eladás: mi sem bizonyítja jobban azt, hogy legelőször az áramszolgáltatók és a gázszolgáltatók kerültek eladásra rövid úton. Arra volt a legtöbb érdeklődő, mert látták, hogy nincs átalakítva a struktúra, nincs korszerűsítve a rendszer és meg lehet szerezni a piac egy jelentős részét. Ugye, azt mondták, hogy amelyik az egyik területen már vásárolt, az a másik helyen nem vásárolhat. Tessék megnézni! Pillanatok alatt egymásnak át tudták játszani, az egyik megvette a másiktól, és azonos területen, gázszolgáltatásban és villamos energiában is közös tulajdonok vannak a különböző részekről.
Tardos Márton, ön nyíltságról beszélt; én is azt hiszem, hogy az volt a legnagyobb probléma még mindemellett, hogy egyfajta titkolózás folyt, hogy ne derüljön ki, mennyi a pontos bevétel és hogy milyen eljárások vannak. Ez egy nagyon fontos probléma, de ez a hajó már elment.
Csak egy példát hadd mondjak el: Gidai Erzsébet utalt rá, hogy a mátrai erőmű privatizációját volt szerencsénk egy tényfeltáró albizottság keretében vizsgálni. Az akkori felügyelőbizottság elnöke elmondta, csak úgy tudtak arról, hogy van egy különmegállapodás, hogy elkezdték vizsgálni és látták, hogy 26 millió dollár mögött nincsen semmiféle dokumentum. Ekkor kezdtek el kutakodni, hogy hol van, ez a 26 millió dollár hogyan került ide, a normál vizsgálati rendben. Ha ezt tekintjük jó és átgondolt privatizációnak, akkor nem tudom, milyen a rossz és átgondolatlan.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť