DR. SZAKÁCS IMRE

Full text search

DR. SZAKÁCS IMRE
DR. SZAKÁCS IMRE ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő asszony! Köszönöm a kérdését, hiszen ezzel lehetőség nyílik arra, hogy itt a tisztelt Ház előtt is a napokban a sajtóorgánumokban megjelent és minden alapot nélkülöző állításokat cáfolni lehessen, illetve tényadatokat lehessen közölni.
A Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram tanácsa 1995-től működik. Már a kezdetektől fogva a program költségvetésének végrehajtását, a pályázatok kiírását és azok elbírálását, lebonyolítását az alapprogram tanácsa volt hivatott lebonyolítani. Ez a tanács a kezdetektől fogva paritásos alapon állt fel, felerészben kormányzati, minisztériumi delegáltakból, a másik felerészben pedig civil szervezetek és ifjúsági szervezetek delegáltjaiból. Az alapprogram tanácsa 1999-től átalakult, a korábbi ifjúsági érdekegyeztető fórumok képviselői helyett az Ifjúsági és Sportminisztérium stratégiai partnerei, valamint a történelmi egyházak ifjúsági szervezetei kerültek be, de részt vesz az alapprogram tanácsában a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is. Az alapprogram tanácsának mint döntéshozó szervezetnek a létszáma csökkent, azonban a korosztályos ifjúsági szervezeteket a korábbi három helyett öt fő képviseli a tanácsban.
Az alapprogram tanácsa 1999. december 15-én kilenc kategóriában írt ki pályázatokat, ezekre 5470 pályamunka érkezett be. A pályázatokat - mint említettem - az alapprogram tanácsa bírálja el, ebbe az Ifjúsági és Sportminisztériumnak nincs beleszólása. A tanács 1637 pályázatot bírált el pozitívan, összesen több mint 314,5 millió forint összegben. Ezek többek között több száz általános és középiskolai program lebonyolítására szolgáltak fedezetül, illetve a támogatottak közé több mint kétszáz települési önkormányzat is bekerült, amelyeknek játszótér-építési programját támogatja a GYIA. A tanács döntéshozatalába - mint említettem - a minisztériumnak nincs beleszólása. A tanács önmaga dönti el, hogy milyen pályázatokat milyen feltételekkel ír ki, önmaga bírálja el és hozza meg a döntést. Szeretném jelezni, hogy a tanács tagjai között egyetlenegy ifjúsági politikai szervezethez kötődő tag van, az is egy baloldali szervezet.
A kérdés az volt, hogy elvették-e a gyermekektől az adott pénzt vagy sem. Ez nézőpont kérdése. Szeretném emlékeztetni a képviselő asszonyt, hogy épp a Fidelitas élt javaslattal az Országgyűlés felé, amelynek a lényege az volt, hogy a politikai szervezetekhez kötődő ifjúsági szervezetek a jövőben ne pályázhassanak állami pénzekre, de erre nem volt fogadókészség a parlamentben.
Kérdés volt az is, helyes vagy nem helyes, hogy így döntött a GYIA tanácsa. Ezt is több nézőpontból lehet nézni. Egy bizonyos, az ön adatai teljesen pontosak voltak, ez annak a nyilvánosságnak köszönhető, amely a tanács munkáját övezi. A pályázat kiírása, elbírálása és ennek közzététele teljesen nyilvános, az interneten bárki megtekintheti, nem úgy, mint 1996-97-ben, amikor a pályázati rendszeren kívül is milliós nagyságú támogatásokat kaptak különböző baloldali szervezetek, a Xénia Láz vagy a Magyar Úttörők Szövetsége.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť