DR. BÓKA ISTVÁN

Full text search

DR. BÓKA ISTVÁN
DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Balaton északkeleti partján, a 71-es főúton a nyári idegenforgalmi szezon gépjárműforgalma közel két évtizede fokozatosan, olyan mértékben megnövekedett, hogy az ott élő állandó lakosság és az üdülővendégek számára már egyre elviselhetetlenebb. Az elmúlt évtizedekben a Balaton térségét érintően számos közlekedésfejlesztési elképzelés készült, amelyekből az északi parton a mai napig gyakorlatilag semmi sem valósult meg.
Ennek oka, hogy a környezet igényeinek aktualitása és a megoldás tervezett időintervalluma reménytelenül távol került egymástól. Az ott élő emberek panaszaira már nem lehet az a válasz, hogy majd 20-30 év múlva megépül egy, a térséget tehermentesítő gyorsforgalmi út. A realitás és az ésszerűség mindenképpen azt kívánja, hogy az M7-es autópálya, a 8-as főút, Veszprém város és a Balaton északkeleti partja által körbehatárolt, közlekedésfejlesztési szempontból kritikus térségben jól ütemezhető fejlesztési irány legyen meghatározva, hogy a mára már akuttá vált környezeti, közlekedési problémák feloldását célzó megoldás a jelenben is kezelhető legyen.
Olyan további fejlesztési elképzelést kell kialakítani, amely része az országos közúthálózat-fejlesztési koncepciónak, a magyar gyorsforgalmi úthálózat távlati fejlesztési tervének, és illeszkedik a területfejlesztési stratégiákhoz, a Közép-Dunántúl területfejlesztési koncepciójához, a Balaton kiemelt üdülőkörzet területfejlesztési koncepciójához is, továbbá figyelembe veszi a Balaton-felvidéki Nemzeti Park érdekeit.
Megnyugtatónak látszik, hogy a közlekedési tárca ezen elképzelésekkel azonosulni kíván, és a Balaton-térségi közúti fejlesztési tervében a fejlesztési irányokat már meg is fogalmazta. Elkészült a megvalósíthatósági előtanulmány. Folyamatban van a környezetvédelmi és engedélyezési terv készítése, és várhatóan ez év első felében el is készül.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem, milyen reményei vannak a térségnek arra, hogy az előkészítő munkálatok felgyorsításával Balatonakarattya (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), Balatonkenese, Balatonfűzfő települések tehermentesítését és egyúttal...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť