DR. KONTRÁT KÁROLY

Full text search

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Köztársaság kormánya új, a nemzetközi követelményeknek megfelelő okmánycsalád bevezetését határozta el még 1990-ben. Ennek ellenére az elmúlt kormányok az ezzel kapcsolatos döntéseket nem hozták meg, a projektet nem indították el.
A jelenlegi polgári kormány az Európai Unió elvárásainak megfelelő okmánycsalád bevezetését határozta el és valósította meg. Az új okmány az Unió tagországaiban is a hivatalos eljárásokban hitelt érdemlően igazolja az okmány tulajdonosát, a benne foglaltakat, továbbá magas biztonsági védettséggel rendelkezik.
Az okmánycsalád kialakítása érdekében a BM Országos Közbeszerzési Főigazgatósága 1999 augusztusában tett közzé ajánlati felhívást a komplex igazgatási, ügyviteli, informatikai, valamint oktatási feladatok megvalósítására. A felhívásra tizenöt gazdasági társaság jelentkezett, amelyekből - előminősítést követően - nyolc társaság kapott lehetőséget az ajánlati felhívás és dokumentáció alapján ajánlat benyújtására. Végül is négy cég nyújtott be pályázatot.
A benyújtott ajánlatokat szakértőkből álló szakmai bírálóbizottság értékelte és készítette el a döntési javaslatot. A bizottság az értékelés során a benyújtott ajánlatokat, az ön állításával ellentétben, részletesen megvizsgálta. A döntési javaslat kitért a képviselő úr interpellációjában ismertetett értékelési módszerre, és annak alapján rangsorolta a beadott pályázatokat.
Az ár súlyaránya valóban az elérhető maximális pontszám 30 százaléka lehetett, azért, hogy az állampolgárok okmányokkal történő biztonságos ellátása és azok hitelessége ne a pénzügyi ajánlattól függjön a legnagyobb mértékben, hanem annak szakmai tartalmától.
Az értékelés hangsúlyosan kitért a képviselő úr által is említett pénzügyi különbségekre, azonban felhívta a figyelmet az ajánlattevő gazdasági társaságok ajánlataiban javasolt igazgatási modellek hiányosságaira, kockázataira. A szakmai bírálóbizottság döntési javaslata az összességében legkedvezőbb ajánlatot tartalmazza.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ajánlati felhívásban rögzített szigorú elvárásokkal, valamint a kiértékelés szempontjaival szemben a dokumentáció megismerését követően a rendelkezésre álló 15 napon belül jogorvoslati kérelemmel, panasszal egyik résztvevő sem élt. A pályázat eredményét közvetlenül egyik pályázó sem vitatta, csupán egy alvállalkozó tette ezt, amihez természetesen joga volt. Vitatta az összességében legjobb ajánlat elfogadásának tényét, a hangsúlyt a nemzetközi referenciákra és az árra vetítette. A közbeszerzési döntőbizottság a panaszos beadványát 2000. január 27-én elutasította.
Az elfogadott és azóta megvalósult ajánlat végső soron pénzügyi tekintetben is a legkedvezőbbnek bizonyult, hiszen az igazgatási modell költségét az ön által most támogatott ajánlat nem tartalmazta, amely nélkül a rendszer számunkra elfogadhatatlan.
A képviselő úr kérdésére az a válaszom, hogy azt az ajánlatot fogadta el a kiíró, amelyik minden tekintetben megfelelt a tenderben meghatározott követelményeknek, és biztosítani tudta az uniós normáknak is megfelelő okmánycsalád előállításához szükséges feltételeket. A teljes rendszer működtetését figyelembe véve tehát a legolcsóbb és leggazdaságosabb pályázatot fogadtuk el.
Kérem, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť