KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Hat héttel ezelőtt ugyanebben a témában intéztem Járai miniszter úrhoz kérdést. Akkor is elmondtam, nagyon örülök annak, hogy idén februárban életbe lépett az új lakástámogatási rendszerről szóló kormányrendelet. De vajon eléri-e a célját a rendelet? Vajon valóban javítja-e a fiatalok lakáshoz jutásának esélyét, illetve hozzájárul-e ahhoz, hogy több lakás épüljön idén és jövőre?
Az elmúlt hetekben számos telefonos megkeresés és a sajtóban megjelenő híradás arról tanúskodik, hogy a kormányrendelet beharangozását követő felfokozott várakozások sajnos nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Pedig óriási a várakozás országszerte, családok tízezrei remélték és remélik talán ma is, hogy megoldódik a lakásgondjuk, de legtöbbjüknek egyelőre csak a csalódás jut. Kiderült a kormány lakástámogatási rendszeréről, hogy csak a kiemelkedően magas keresettel, jó anyagi pozícióval rendelkezőknek van esélyük arra, hogy hitelt kapjanak, ráadásul ők is csak új lakás építése esetén.
A kormány hiába hangoztatja, hogy tíz hitelért folyamodóból átlagosan kettő-három megkapja a kölcsönt, ezzel ugyanis valótlan képet fest. Hiszen a tények azt mutatják, hogy a pénzintézetek tömegével utasítják vissza a kérelmezőket, és ez csak azért nem jelentkezik a kormány statisztikájában, mert a legtöbb fiatal el sem jut a kérvény benyújtásáig. Már az elején, az egyeztetésnél kiderül, hogy a jövedelme nem elég ahhoz, hogy kaphasson ilyen hitelt.
Államtitkár Úr! A miniszter úr hat héttel ezelőtt a kérdésemre, amikor az építési engedélyek január 1-jei korlátozását kértem feloldani - ez egyébként azóta megtörtént, bár a miniszter úr akkor elzárkózott tőle -, azt mondta, végre sikerült egy olyan rendszert kialakítani, amely széles rétegek számára is legalább elérhetővé teszi a gondolatot, hogy lakáshoz jussanak. Tudja-e államtitkár úr, hogy a rendelet szerint már 2,5 millió forintnyi kölcsön felvételéhez több mint 100 ezer forint havi nettó keresettel kell rendelkezni családi pótlék nélkül? Hogy a 8 millió forintos hitel felvételéhez mintegy 300 ezer forint nettó jövedelmet kell igazolni?! A Pénzügyminisztérium valóban úgy tudja, hogy a lakásgondokkal küszködő családok széles rétege ma Magyarországon havi nettó 200-300 ezer forintot visz haza? Mit gondol, vajon hány százaléka tud a 35 év alatti fiataloknak a kormány által kialakított hitel lehetőségével élni?
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni a miniszter úrnak. Az újabb adatok ismeretében is fenntartja-e a hat héttel ezelőtti álláspontját a minisztérium, amely szerint a kormánynak sikerült egy olyan rendszert kialakítania (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amely széles rétegek számára lehetővé teszi a gondolatot, hogy lakáshoz jussanak? Szándékozik-e a kormány könnyíteni a hitelnyújtás kondícióin?
Köszönöm szépen. Várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť