VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban csak egy megjegyzést szeretnék tenni, hogy nem először fordul elő, hogy a képviselő úr nem azt a pontos szöveget mondja el, amit benyújtott, de hát ezt már lassan megszokjuk (Kuncze Gábor: A kérdésnek kell annak lenni!), és arra válaszolunk, amit ön itt hirtelen rögtönöz.
Szeretnék azonban néhány ténybeli állítására kitérni, mert azt gondolom, hogy nem felel meg a valóságnak. Szeretném elmondani azt is, ami a lakásprogrammal kapcsolatban, úgy gondolom, a szélesebb nyilvánosságot is érdekli. A kormány az elmúlt évben fogadta el lakásprogramját, és a Magyar Közlönyben 1999. szeptember 3-án megjelent 1100/1999. számú határozatában szabta meg az elvégzendő feladatokat. A kamatok mérsékléséről a határozat tíz pontjából csak egy szól. A lakásprogram tehát nem azonos a kamattámogatások programjával, ez csak az egyik eleme a programnak.
A kamattámogatási konstrukciók közül az egyik a jelzálogkölcsönök forrását teszi olcsóbbá. Ennek eredményeként a magánforgalomban való lakásvásárláshoz a képviselő úr által említett 21 százalék helyett március 1-jétől 12,8 százalékos változó, vagy 11,2 százalékos, ötévi fix kamatra nyújtanak hitelt a Földhitel- és Jelzálogbankkal szerződött pénzintézetek. A kormánynak tehát nemcsak szándéka, hanem gyakorlata is a lakásvásárlók, -bővítők, -korszerűsítők hitelkamatainak támogatása.
Az új lakás építésének terheit, költségeit vállalók meghatározott köre ennél is alacsonyabb kamatozású hitelhez jut. Ennek eredményeként azt várjuk, hogy az idei évben mintegy 35-40 ezer lakás építését fogják megkezdeni. Ha az 1999. évben befejezett 19 ezer lakásépítéssel vetjük össze ezt a számot, látjuk, hogy a növekedés számottevő. Természetesen a kedvezmények után érdeklődők száma ennek többszöröse. Tény, hogy 3-4 millió forintos hitel 35 éves törlesztési időre már 75-80 ezer forint körüli összjövedelem esetén felvehető, és a maximálisan 8 millió forintos, 8 százalékos kamatozású kölcsön is felvehető havi 100-120 ezer forint összjövedelem esetén.
Ellentétben a képviselő úr állításával, a banki visszajelzések alapján körülbelül tíz érdeklődőből kettő-három az, akivel a szerződéskötésig is el lehet jutni, tehát cáfolom a képviselő úr azon állítását, hogy viszonylag nagy számú kör nem jut el a hitelekig. Vannak azonban olyan családok, akiknek anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy hitelt vegyenek fel lakás építésére vagy vásárlására. Ezek számára elhelyezésük megoldásához támogatást kell nyújtani. A települési önkormányzatok a költségvetésből e célra most is kapnak hozzájárulást, az idén 16,5 milliárd forintot. Ennek felhasználása azonban esetleges, és az összeg valóban kevés, ezt a következő években is szeretnénk növelni. A kormány ezért június 30-ai határidővel azt adta ki a Pénzügyminisztérium részére, hogy terjessze elő az otthonteremtés új támogatási rendszerének a szabályozását.
Tehát a kormány lakásprogramjának végrehajtására még csak az első lépéseket tettük meg. Azt gondolom, hogy ezek a lépések azonban önmagukban is többet nyújtottak, mint a korábbi esztendőket figyelembe véve. Ennek során persze azt is el kell mondanom, hogy a felmerült igényeket figyelembe véve készek vagyunk a korrekcióra, a kormány ennek megfelelően februárban már hajtott végre ilyen módosítást, és lehetővé tette, hogy az 1999-ben építési engedélyt kapottak is élni tudjanak ezekkel a lehetőségekkel. Február 1-jén lépett életbe az otthonteremtési támogatás. Azt gondolom tehát, hogy még korai elvégezni az értékelést.
Mindezek alapján kérem válaszom elfogadását. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť