DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvényben alapelvként került kimondásra, hogy a fogyatékos személyek a társadalom és a helyi közösség egyenrangú tagjai, ezért meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik számukra a társadalmi életben való részvételt.
A jelnyelv közintézményekben történő alkalmazása felveti a jeltolmácsok alkalmazásának szükségességét. Az esélyegyenlőség megteremtéséről a szükséges intézkedések megalapozása érdekében az elmúlt évben - mint ön is tudja - kidolgozásra került az országos fogyatékosügyi program, mely a kommunikáció területén a következő rendelkezéseket hozta: meg kell kezdeni a közszolgáltatások hozzáférésének biztosítását, és úgy, ahogy ön is idézte, 2003. január 1-jéig kell kiépíteni ezt a rendszert, továbbá a hírműsorok kijelzését 2001. január 1-jéig szükséges megoldani - ez utóbbi esetében a felelős a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a határidő 2001. január 1-je; a közszolgáltatások területén biztosítani kell a hivatalos ügyek intézése során, az egészségügyi eljárásban a kommunikációs hozzáférhetőséget a fogyatékos személyek számára, és ki kell építeni ennek érdekében a jeltolmácsok országos hálózatát - itt a határidő 2003. január 1-je.
A képviselő úr nagyon szorosan nyomon szokta követni mindazt, ami a fogyatékosügyi program végrehajtása során történik, hiszen még e hónapban volt az a kormányülés, amely elfogadta a részletes intézkedési tervet. Az idő valóban szűkös, de azért látni kell azt is, hogy most teremtődtek meg a feltételei annak, hogy hozzákezdjünk a feladatok végrehajtásához. Még mielőtt az intézkedési tervet elfogadtuk, a minisztérium megkezdte annak végrehajtását. Indítottunk tavaly ősszel egy alapfokú kommunikációs tanfolyamot siket személyek kommunikációjának elősegítése érdekében. Jelenleg 15 fő már elvégezte az alapfokú tanfolyamot, és ez évben a középfokú vizsgát is letehetik. Felsőfokú jelnyelvi tolmácsképzés folyik az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar főiskolai szakán, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének közreműködésével.
Ezenkívül nemsokára pályázatot hirdetünk az Országos Rehabilitációs Alap terhére úgynevezett segítő szolgálatok számára - nyilvánvalóan a siketek és a nagyothallók tekintetében a segítők a jeltolmácsokat jelentik. Ezenkívül fel kívánjuk venni a jeltolmácsképzést azon szakmák közé, amelyeket ajánlunk munkanélküliek számára, hiszen nyilvánvaló, hogy ebben a programban számos új munkaposztra, munkahelyre lesz szükség. Ebben az évben a kormány 31 milliárdot fordít a fogyatékos személyek életminőségének javítására. Nyilvánvalóan ez komoly emelkedés, és ebben megkezdődik ez a program, hogy folyamatosan jeltolmácsok álljanak rendelkezésre a hivatalban.
Még valamit szeretnék hozzátenni: abban a munkában, amit elkezdtünk, szinte nélkülözhetetlen segítséget jelent az a fáradhatatlan buzgalom - előadások tartása, fórumok szervezése -, amit néhányan a fogyatékos ügyben tesznek, így különösen a képviselő úr is, akivel volt módom számos ilyen alkalommal találkozni, és remélem, a jövőben is együtt tudunk működni annak érdekében, hogy ezek a problémák minél hamarabb látványos és érdemleges eredményt hozzanak.
Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť