MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Dr. Kelemen András felszólalásához szeretnék kiegészítést tenni. A fővárosnak a zászlaja még az előtt született meg, mielőtt Románia önálló állam lett volna, korábbi ez a zászló, és a főváros ragaszkodik a hagyományaihoz, és tegyem hozzá, hogy ennek nagyon jó nemzetközi szerepe is van.
Három évvel ezelőtt fogadtam még az Iliescu-kormánynak a honvédelmi miniszterét, beszéltünk az erdélyi magyarság helyzetéről, s én kifogásoltam, hogy az erdélyi magyarok nem használhatják nemzeti jelképeiket. És erre azt mondta az illető miniszter, hogy igen, mert fölháborítja a románokat. És mondom: "Tessék kinézni az ablakon, föl van lobogózva a Margit-híd a román nemzeti színekkel, ez Magyarországon senkit se irritál, nyugodtan lobognak. El tudja képzelni, hogy Bukarestben a magyar nemzeti trikolór lobogna?" S erre elszégyellte magát, elgondolkodott ezen.
Most megrendülök, hogy helyesen mondtam-e akkor, hogy ez senkit se irritál, mert úgy látszik, van néhány ember, akit ez irritál. Nem tudom ezt felfogni! Ez éppen azt jelzi, hogy mennyire toleráns ország vagyunk, mennyire befogadó, mennyire átfogó nemzet vagyunk, ahol nem csinálunk ebből ügyeket. Mint ahogy nem volt ügy az se, hogy Magyarországon száz éven keresztül a hercegprímások szlovák származásúak voltak. És volt olyan - ezt Schuster úrnak is elmondtam - hercegprímás, aki akcentussal beszélt magyarul, és nem okozott problémát.
(12.10)
Miért akarjuk ezt a jó nemzetképet elrontani ezzel a dologgal? Ragaszkodunk a főváros zászlajához, mert több mint száz évvel ezelőtt így döntött a főváros közgyűlése.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť