DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány támogatja a törvényjavaslat 2003. január 1-jén történő hatálybalépését. Az eredeti javaslat egyfajta többlépcsős megoldást alkalmazott.
Már a kormány eredeti javaslata is messzemenően igyekezett, ha úgy tetszik, előzékenynek mutatkozni, igazi előzékenységet tanúsítani az üzletek tulajdonosai, illetőleg a reklámoztatók kapcsán, amikor mindenképpen el kívánta kerülni egy olyan helyzet veszélyét is, amikor is a törvényjavaslat korai hatálybalépése bárkit, a gazdasági élet bármely szereplőjét felesleges kiadásokba ver, neki kárt okoz például olyan módon, hogy a törvény hatálybalépése után a korábban legyártatott plakátjait, reklámanyagait, leforgatott televíziós vagy rádiós reklámját nem tudja majd felhasználni. Ezt tehát eleve szerettük volna elkerülni, és az egységes későbbi hatálybalépés ezt a célt jól szolgálja.
Abban nem értek egyet Tóth András képviselő úrral, hogy az értelmező rendelkezés elnevezés az 5. § vonatkozásában helytelen lenne, hiszen idegen nyelvű szövegről beszél a törvény. Meg kell magyarázni, hogy az a befogadó jelleg, amelyről Kósáné Kovács Magda képviselő asszony már olyan érzékletesen beszélt, azzal is jár, hogy számos, valóban idegen nyelvből származó szöveg mára már beépült a magyar nyelvbe, sőt ez a folyamat jelenleg is tart, napról napra folyik.
(18.10)
Ma is vannak olyan kifejezések, amelyek a garashoz vagy a mozihoz, vagy más hasonló nyelvújítási leleményekhez hasonlóan éppen napjainkban keletkeznek; ahogy az e-mail-t lassacskán egyre több helyütt "emil"-nek kezdik nevezni. Rendkívül szellemesnek találom, és csak pártolni lehet az ilyenfajta nyelvi önfejlődést.
A törvényre azért van szükség, mert a nyelvi befogadókészség, a nyelv felszívóképessége, alkalmazkodóképessége, a ránk zúduló idegen nyelvi hatások közepette már nem elégséges.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť