DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Én is megerősíteném Kósáné Kovács Magda elnök asszony álláspontját, amely szerint a 35. pont alatt megemlített módosító indítvány mindenképpen támogatandó, és én pozitívan értékelem Hende Csaba politikai államtitkár úrnak a most kifejtett gondolatait, amelyekben ő is elismerte, hogy ezt a kérdést rendezni kell. Már csak azért is rendezni kell ezt a kérdést, mert a ma hatályos jogi szabályozás egyértelmű megoldást ad erre a problémára, és véleményem szerint gondolkodnunk kell azon, hogy mi az, ami abból az új törvényi szabályozásban hasznosítható. Az 1978. évi I. törvényt, a belkereskedelmi törvényt módosító 1986. évi 18. számú törvényerejű rendelet ugyanis kiegészítette ennek a törvénynek a 14. §-át egy (3) és egy (4) bekezdéssel - ezeket a bekezdéseket a mostani törvényjavaslat egyébként hatályon kívül helyezni javasolja -, s e bekezdések közül az első és a harmadik egyértelműen kimondja, hogy magyar nyelven kell megnevezni az üzleteket, ez alól az egyedüli kivétel az, hogy a nemzetiségek által lakott településeken a nemzetiség nyelvén is szerepelhet ez az elnevezés.
Ebből tehát egyértelműen következik az, hogy a ma hatályos szabályozás nem teszi kötelező, azonban mindenféleképpen lehetővé teszi ezt a fajta nyelvhasználatot, és szerintem nagyon komoly politikai hiba lenne, ha ebből visszalépnénk. Az előttünk fekvő törvényjavaslat 6. §-ának (3) bekezdése pedig visszalépést jelent, mert csupán azokra a kérdéskörökre vonatkozik, amelyeket a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény tartalmaz, és nem utal arra, hogy itt bizony ma is van élő, hatályos szabályozás. A benyújtott módosító indítvány lényegében ezt ismétli meg más formában. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP- és az SZDSZ-frakció soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť