DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Abban teljesen egyetértünk, és nem indiszkréció talán, ha a Ház előtt elmondom, hogy körülbelül 25 vagy talán 27 éve ismerjük egymást, és akkoriban közösen próbáltunk az érdekes módon akkor is leszakadóban lévő kistelepüléses térségek sorsán segíteni, éppen Borsod megye kistelepüléseit vagy aprófalvas térségeit illetően.
Abban tehát nincs közöttünk vita, hogy maga a probléma rendkívül súlyos - mármint az egész területfejlesztés és a leszakadó kistérségek helyzete -, de a helyzet súlyossága - gondolom, ezt ön is elfogadja - nem egészen ma kezdődött. De gondolom, ön sem úgy próbálta beállítani ezt a problémát, hogy az összes negatív fejlemény az elmúlt két és fél év következménye lenne.
Azt hiszem, sajnos egy hosszú távon megoldható, súlyos kihívás előtt állunk, amelyben kétségtelenül igen komoly együttműködésre volna szükség a különböző politikai erők között. Azt gondolom, hogy az a kormányzati munkamegosztás - hiszen a kérdése alapvetően ezt a problémát feszegeti, amely ebben a ciklusban kialakult - egyike a lehetséges megoldásoknak. Ma az Európai Unió országaiban is eltérő kormányzati megoldások léteznek, tehát eltérő kormányzati szerkezetben próbálják kezelni a település és területfejlesztés ügyét.
Azt gondolom, hogy logikailag, elvileg ez a konstrukció is alkalmas a kérdés kezelésére. Abban persze önnek igaza lehet, hogy egy bizonyos idő elteltével - és azt gondolom, a miniszterváltás jó apropója lehet - érdemes egyfajta mérleget készíteni ezekről a folyamatokról. Mondanom sem kell, természetesen ezt ön is pontosan tudja, hogy a statútumok kérdése, tehát a kormányzaton belüli munkamegosztás a koalíciós szerződésben rögzíttetett, ennek következtében természetesen csak igen-igen alapos indok esetén nyílna lehetőség ennek a felülvizsgálatára. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Azt gondolom, az előtt nyilatkozni ilyen kérdésről, mielőtt ezt a felmérést elvégeztük volna, teljesen értelmezhetetlen. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť