GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnöknő! Tisztelt Ház! Valóban a kilencvenes évtizedben számos bevásárlóközpont és áruházlánchoz tartozó üzlet nyílt Magyarországon. Reméljük, az új évezred új fejezetet nyit e területen is számunkra. Ha megengedi, képviselő úr, én a gazdaságpolitikai, nem az életmód-, kergemarhakór- és egyéb kérdésekkel szeretnék foglalkozni az ön kérdésében megfogalmazottakkal kapcsolatban.
Először is néhány félreértést, tévedést szeretnék eloszlatni. A bevásárlóközpont nem egyenlő az áruházlánccal, illetve az ahhoz tartozó üzlettel. A bevásárlóközpontban a bérlők, gyakran magyar vállalkozók üzemeltetik a boltokat, és van magyar tőkével megvalósult bevásárlóközpont is; ezek főleg vidéken működnek, és általában sajnos nem túl sikeresen. Az áruházláncot valóban multinacionális cégek egyen-, szabványosított megjelenéssel üzemeltetik, és alkalmazottaik vannak.
Másrészt adókedvezményt kereskedelmi egység nem kaphat és nem is kapott, tehát semmifajta adókedvezményt ezek igénybe nem vehettek. A külföldi tőke bejövetelét nem is a nem létező állami kedvezmények motiválják, hanem a stabil magyar gazdaság, a növekvő vásárlóerő és a fogyasztás növekedése. Ezzel párhuzamosan egyébként a kis üzletek száma is növekszik, évente mintegy ezerrel.
Több intézkedést kívánunk tenni. Egyrészt a munka törvénykönyve a munkaszüneti napon csak azok számára teszi lehetővé a nyitva tartást, akik a saját tulajdonú boltukat üzemeltetik; alkalmazottakat foglalkoztató boltok munkaszüneti napon - így majd például áruházlánchoz tartozó áruházak - nem tarthatnak majd nyitva.
Ösztönözzük a kis magánkereskedők beszerzési társaságokba való tömörülését, és ezzel összefüggésben a Széchenyi-terv is különböző segítségeket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), pályázati pénzeket juttat számukra a mikrohitelprogramon keresztül, beruházási támogatásokon és kamattámogatásokon keresztül.
Kérem a képviselő urat, hogy az állítását vonja vissza, ne mondja, hogy nem nyújt ehhez segítséget a Széchenyi-terv, inkább a meglévő lehetőségeket segítsen reklámozni, hogy ezt a magyar vállalkozók igénybe is tudják venni.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť