KISS ANDOR

Full text search

KISS ANDOR
KISS ANDOR (MIÉP): Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az utóbbi néhány évben több százezer négyzetméter bevásárlóközpont és plaza épült. Kezdetben csak a fővárosban és környékén, aztán a láz átterjedt a vidéki nagyvárosokra, majd terjedőben van a kisvárosokban, de egy-két kistelepülésnek is van már saját bevásárlóközpontja. Lassan már nem is település az, ahova nem települ be legalább egy multi üzlethálózat.
A kereskedelem minőségének fejlődése, az új üzletek megnyitása önmagában természetesen üdvözlendő lenne. Itt azonban másról is szó. Ezeket az üzleteket szinte kizárólag multinacionális vállalkozások építik, gyakran nagy adókedvezményekkel, olcsón kivitelezhető épületszerkezetekben, olcsón alkalmazva a munkaerőt, szinte látástól vakulásig.
Elsősorban a plazákban új életformát kényszerítenek a hagyománytisztelő magyarságra, nyelvi mocsokkal árasztják el a fejeket. A családi élet színtere lassan nem a család, hanem a plaza lesz, ahol miután az emberek elverték a pénzüket bóvlikra, mert minőségi árukat nem igazán tudnak vásárolni, a gyorsétteremben bekapnak valamilyen paradicsomszósz-mázas egyenhúspogácsát, majd a nap megkoronázásaként végigülnek egy bugyuta amerikai filmet.
Van azonban kedvező is ebben a lázban. Amíg az emberek a plazákban vannak, nem nézik a kereskedelmi tévék műsorát, illetve hogy ezeknek a plazáknak vagy bevásárlóközpontoknak a csarnokait remélhetőleg egyszer majd még fel lehet használni tehénistállóknak, ahol remélhetőleg kórmentes marhákat lehet majd tenyészteni, ha a kórt sikerül a határainkon kívül tartani.
A kereskedelemfejlesztésnek természetesen egy nemzeti módját is lehetett volna választani, mint ahogy azt más volt szocialista országok egy része is teszi, illetve mint ahogy tegnap miniszterelnök úr más példákban ezt megpróbálta említeni. Reméltem, hogy a Széchenyi-terv is kínál erre megoldást, de sok egyéb hasznos program között ez hiányzik, vagyis továbbra is zöld utat kap a multik egyeduralma a kereskedelemben.
Kérdezem ezért az államtitkár urat: miért nem támogatják a valóban magyar tulajdonú kereskedelmi hálózatok kialakítását?
(17.00)
Hol a határa a magyar vásárlóerő által kifizetett forintok hasznának külföldre szivattyúzásának?
Várom válaszát. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť