SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt időszakban sok szó esett már az ön, valamint az ön miniszterének távol-keleti és távol-nyugati utazásairól. Önök mindent felháborodva visszautasítottak, fantasztikus üzleti eredményekről beszéltek, nagy nemzetközi sajtóvisszhangról számoltak be, és képzelőerőnket meghökkentőbbnél meghökkentőbbnek tűnő kezdeményezésükről szóló bejelentésekkel csigázták.
Most minden kommentár nélkül szeretnék pár számot idézni az önök látogatásaival leginkább kitüntetett országokat illetően a Gazdasági Minisztérium által kiadott legutóbbi külkereskedelmi statisztika mezőgazdasági és élelmiszer-ipari adatai közül:
A 2000. év első kilenc hónapjának eredményeit magában foglaló agrárstatisztika szerint ezen időszakban thaiföldi exportunk 58 ezer dollár, míg importunk 6 millió 50 ezer dollár volt. Ez az előző évihez képest az export 74 százalékra való csökkenését, az import 126 százalékra való növekedését jelenti. Perui exportunk 29 ezer dollár, importunk 9 millió 676 ezer dollár volt, ez az export 29 százalékra való csökkenését, az import közel szinten tartását jelenti. Kolumbia esetében exportunk 16,5 ezer dollár volt, míg importunk 4 millió 476 ezer USA dollár volt, ez az export 62 százalékra, az import 69 százalékra való csökkenését jelenti. A jelentős FVM-erők által látogatott Új-Zéland esetében exportunk 299 ezer dollár, míg importunk 631 ezer dollár volt, ami az export 44 százalékra, az import 54 százalékra való csökkenését jelenti. Kuba esetében egyáltalán nem volt export, egy árva fikarcnyi dollár sem, igaz, ez '99-ben is csak 300 dollárt tett ki. (Derültség az SZDSZ padsoraiban.) Importunk 68 ezer dollár volt ebben a relációban. De ugyanilyen jellegű számokat sorolhatnék fel Mexikó, Vietnam, Szingapúr, Venezuela és Laosz esetében is, ahol önök tiszteletüket tették.
A statisztikai adatokból az látható, hogy ezek a mérhetetlen hatékonyságú utak túlnyomó részt parányi, ám így is csökkenő exportpiacot és sokszorosan nagyobb importforrásokat jelentő országokba irányultak. Kérdezem ezért az államtitkár urat, a Gazdasági Minisztérium statisztikái tévesek-e, vagy útjaikról hazatérve önöket csalta-e meg rendszeresen emlékezőképességük, amikor hatalmas jelentőségű utazásukról adtak számot.
Várom a válaszát. (Taps az SZDSZ, szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť