DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN
DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogyan Németh képviselőtársam elmondta, a foglalkoztatási bizottságban e törvény kapcsán kisebbségi véleményt fogalmaztunk meg. Alapvetően nem kérdőjeleztük meg a változtatás szükségességét, hiszen mi is egyetértünk azzal, hogy az állam eredményes működését egy hatékony közigazgatás biztosíthatja, ehhez pedig professzionális, feddhetetlen és megfelelően javadalmazott köztisztviselői karra van szükség.
Arról sem alakult ki közöttünk vita - ha vitának lehet egyáltalán nevezni, hogy csak egyetlen kormánypárti képviselő vett részt ebben -, hogy jelenleg a közigazgatás válságban van, és a hazai és az európai követelményeknek csak úgy tud eleget tenni, ha a jövőben a szabályozás nyomán hatékonyabb, minőségi teljesítményt preferáló anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesül. A benyújtott átfogó módosítás véleményünk szerint több ponton nem tesz eleget ezen elvárásoknak, éppen ezért módosító indítványokkal szeretnénk korrigálni a hiányosságokat.
Milyen aggályokat vetettünk fel? Nekünk is gondot okozott az, hogy a bizottsági ülés előtt két nappal kaptuk meg ezt az átfogó törvénymódosítást, így nem volt időnk kellő mértékben áttanulmányozni, illetve egyeztetéseket folytatni, és a kormány szokásához híven újra megszegte a jogalkotásról szóló törvényt, hiszen ezt a benyújtott változatot nem egyeztette az érdekképviseletekkel.
Nem értjük azt sem, hogy a kormány miért nem élt azzal a lehetőséggel, amelyet a saját programjába is felvett, és helyeslendőnek tartanánk, hogy egy egységes, a közszféra egészét szabályozó törvényt kellett volna megalkotni, hiszen azt gondoljuk, hogy ez szolgálta volna igazán a közmegegyezést.
A jelenlegi módosítással a köztisztviselők és a közalkalmazottak közötti feszültség tovább fog erősödni. Az ígéretekkel ellentétben az illetményalap nem változik, pedig ennek esetleges befagyasztása esetén a szorzók elvesztik értelmüket. Véleményünk szerint az illetményalap inflációval arányos emelése nyújthatna kellő garanciát az anyagi megbecsülésre. Hatástanulmányok hiányában aggályosnak találtuk, hogy a törvényi előírásokat hogyan tudják majd teljesíteni az anyagi kondícióikban meggyengült önkormányzatok.
Nem tartjuk indokoltnak a közigazgatásban dolgozók egységességének megbontását. Elfogadhatatlan az ügykezelők és a fizikai alkalmazottak munkatörvénykönyv hatálya alá helyezése. Újabb feszültséget visz be ez a rendszerbe, és valós bér- és létszámcsökkentést nem eredményez. Nem támogatjuk a kizárólag napi politikai célokat szolgáló, 300 fős főtisztviselői kar létrehozását, ahol a kinevezés feltétele a felsőfokú végzettség és a miniszterelnöki döntés. Ez teljességgel a klientúra kiépítését és bebetonozását szolgálja.
A szubjektív megítélésnek ad terepet a törvényben megjelenő, a jogot az erkölccsel összekeverő szabályozatlan etikai eljárás, az évenkénti minősítési és teljesítményértékelési rendszer. Ezek egzakt szabályozása elengedhetetlen. Függőségben, félelemben szándékozik tartani a köztisztviselőt és a hozzátartozóikat is a mindnyájukra kiterjedő vagyonbevallás, amely adatvédelmi szempontból is problémákat vet fel.
A javaslat több ponton sérti az önkormányzatiság elvét, nem veszi figyelembe a települési adottságokat. Sajnos a kormány korábbi ígéreteihez képest is visszalépést jelent néhány juttatásban ez a javaslat: például a 14. havi illetmény fizetése, a képzettségi pótlék vagy a 35 éves jubileumi jutalom elmaradása a törvényjavaslatból.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az általános vitára való alkalmasságot az elmondottak miatt nem tudtuk támogatni. A 8 tartózkodás és az 1 nem azonban azt jelezte, hogy amennyiben jobbító szándékú módosító javaslatainkat a kormány befogadná, úgy természetesen nem zárkózunk el attól, hogy a javaslatot támogassuk.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť