DR. POKOL BÉLA

Full text search

DR. POKOL BÉLA
DR. POKOL BÉLA, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmány- és igazságügyi bizottság többsége támogatásáról biztosította a köztisztviselőkről szóló törvényjavaslatot és általános vitára alkalmasnak találta.
A többségi álláspont szerint az előttünk fekvő törvényjavaslat fontos lépéseket tesz abba az irányba, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás követelményeinek megfeleljen a magyar köztisztviselői kar.
Támogatjuk az elit főtisztviselői kar létrehozását. Támogatjuk azt, hogy a három kiemelt világnyelv valamelyikének ismerete előfeltétel legyen e pályán, ugyanis látni kell, hogy az uniós csatlakozás után nemcsak a Brüsszelbe delegált magyar tisztviselőknek kell folyamatosan világnyelveken érintkeznie, hanem a hazai központi állami szervekben dolgozó köztisztviselők esetében is felfokozódik ennek a jelentősége.
Ugyanúgy támogatta a bizottsági többség a köztisztviselők vagyonnyilatkozati kötelezettségének bevezetését is. Tudjuk nagyon jól, hogy akik naponta tíz- és százmilliók elköltését tudják befolyásolni, azok fokozottan ki vannak téve a korrupció veszélyének. Ezért éppúgy, ahogy az országgyűlési képviselők vonatkozásában elengedhetetlen a vagyonnyilatkozat intézményesítése, úgy a köztisztviselők esetében is szükséges ez.
Mindezek alapján, noha a bizottsági vitákban aggályok is felvetődtek a törvényjavaslat egyes rendelkezéseivel kapcsolatban, és ahogy hallottam Weszelovszky képviselőtársam véleményét, náluk is felvetődtek ezek, de nem akarom azt a hibát elkövetni, hogy a kisebbségi véleményt is elmondjam, Hack Péter képviselőtársam a kisebbségi vélemény előadója, úgyhogy nyilván az aggályokat ő majd részletesen vázolja; nos tehát, mivel alapvetően a bizottsági többség egyetért a törvénnyel, ezért a bizottsági többség támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, és kérem erre a parlamentet is.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť