IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Bizottságunkban a köztisztviselői törvény tárgyalása során nagyon sok kérdés és vélemény fölmerült. Tudjuk, hogy a köztisztviselői törvény jelentős módosítása szerepelt a kormányprogramban, és az 1992 óta összegyűlt tapasztalatok indokolták is az alapvető módosítást.
Az előterjesztő képviselője három csoportba sorolta a törvénymódosítás célját. Először: a köztisztviselői előmeneteli rendszer megújítása. Tudjuk, hogy a pályaút lezárása után is tartalmaz elemeket a törvény, a miniszter úr expozéjában kitért erre. Úgy gondolom, hogy a törvénytervezet ezt a feltételt teljesíti is.
A másik: a közszolgálati rendszer egységesebbé tétele, harmonizálása. Tudjuk, hogy erre feltétlenül szükség volt. Még ma is hat a valamikori ágazati rendszer struktúrája és az eltérő szabályozások, s végeredményben 110 ezer köztisztviselőt érint ez a törvény, feltétlenül indokolt az ilyen megközelítés.
A harmadik csoport: az etikai szabályok, erkölcsi normák, a korrupció megelőzését szolgáló szabályok. Ezek szintén olyan elemek, amelyek eddig hiányoztak a köztisztviselői törvényből, és a jelenlegi bérezés mellett ezeket a szigorú szabályokat valóban talán kétséggel fogadtuk volna, de az előmeneteli rendszer ismeretében és a megnövekedett felelősség függvényében feltétlenül szükséges ezeknek a garanciális elemeknek a beépítése, és az átláthatóság biztosítása. Úgy gondolom, hogy etikus és vállalható köztisztviselői kar csak úgy jöhet létre, hogy ezeket a garanciális szabályokat tényleg komolyan is vesszük.
Nem tartalmazza a törvény, de szellemében kódolva van az európai uniós köztisztviselői karhoz való kapcsolódás, az átjárhatóság, az erre való felkészülés. Ezt a nyelvismeret bevezetése, ennek a kötelezettsége is alátámasztja. Úgy gondolom, erről ugyan nem volt szó, ez is egy nagyon jelentős elem ahhoz, hogy a megbecsülés és az előmeneteli rendszer vonzó legyen, hiszen egy jelentős EU-s tisztviselői gárdát is ki kell az országunknak nevelni a csatlakozás időpontjáig és utána folyamatosan.
A vitában kérdésként felmerült a pályakezdő köztisztviselő meghatározása, ennek pontosítása, az illetmény kiszámításának módszere, a nemzetbiztonsági követelményeknek való megfeleltetés, az esküszöveg módosítása, hogy miért és miért nem.
Összességében, tisztelt Országgyűlés, megállapíthatjuk, hogy a vitában nagyon sok érv hangzott el az indokoltság mellett és a szükségszerű módosításra. Kritikák is elhangzottak, de megállapíthatjuk, hogy a törvény pozitív elemei végeredményben osztatlan sikert jelentenek, és ahhoz képest, hogy a köztisztviselői kar kvázi bebetonozásra került '92-ben, a jelenlegi rendszerben a javadalmazás és ehhez a biztos pozíció birtoklása mellé a megfelelő garanciális elemek is bekerülnek a törvénybe.
Az adatvédelmi biztos is jelen volt a bizottsági ülésen, és felszólalásában kérdéseket és kifogásokat fogalmazott meg, amire az előterjesztő képviselője válaszolt, és megegyezés született a harmonizáció biztosítása érdekében.
A bizottság 10 igen és 8 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak ítélte az előterjesztést. Én magam is kérem a képviselőtársaimat, hogy támogassák módosító javaslataikkal és szavazataikkal a törvény elfogadását.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a Kisgazdapárt soraiban.)
(9.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť