KÖRÖMI ATTILA

Full text search

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA, a honvédelmi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A honvédelmi bizottság múlt hét szerdán tárgyalta meg az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Az előadó részéről elhangzott, és a bizottság erről meg is győződött, hogy alapos és minden részletre kiterjedő előkészítés után terjesztette a tisztelt Ház elé a kormány ezt a javaslatot.
A törvény általában a több mint százezres köztisztviselői réteg társadalmi megbecsüléséről szól. Erősíteni szeretné a köztisztviselők jövedelmi pozícióit, egy tisztább közigazgatás, egy korrupció elleni hatékonyabb fellépés érdekében javasolja bevezetni a vagyonnyilatkoztatás és az etikai normáknak való megfelelés rendszerét - hangzott el az előterjesztő részéről.
Az Európai Unió kapujában a szakmaiság erőteljesebb érvényesítése mellett a javaslat szeretné a köztisztviselők számára egy vonzóbb életpálya felvázolását segíteni. A tervezet kiterjeszti a rendvédelmi szervek hivatásos állományára is ezeket a szabályokat, és az illetményrendszert illetően egy jelentős javulást tartalmaz a jogszabály.
Az előterjesztő részéről elhangzott, hogy összességében tehát nagyobb követelményt támasztó, de hatékonyabb működést biztosító, eredményesebb és jobb életpályát kijelölő, nagyobb jövedelmi lehetőségeket biztosító elemeket tartalmaz a javaslat.
A Honvédelmi Minisztérium képviselője részéről elhangzott, hogy a honvédség részére a szolgálati törvény kidolgozása most folyik. Tehát van idő azokat a főbb szabályozási részeket átvenni az új köztisztviselői törvényből, amelyek a szolgálati törvényhez szükségesek. Nagyon fontos volt a bizottság számára, hogy noha a törvényjavaslat olyan jelentős és nagyívű módosításokat tartalmaz, hogy csak több ciklus alatt lehet maradéktalanul végrehajtani, főként ha figyelembe vesszük az egész törvényjavaslat szellemiségét, hogy ez érvényesüljön, ehhez több ciklusnak kell eltelnie, mégis a jelentős illetményemelés tekintetében annak több mint felét még ebben a kormányzati ciklusban kívánja biztosítani a kormány.
A bizottság a vitát meglehetős részletességgel folytatta le a vagyonbevallás tekintetében is. Az előttem elhangzott többségi álláspontot képviselő mondatait tudnám csak ide visszaidézni, de ezt szeretném azzal megerősíteni, hogy kifejezetten a jelentős részében, döntő mértékben munkáját tisztességesen végző köztisztviselői kar védelmét szolgálja a vagyonnyilatkoztatás rendszere, nem pedig arról szól, amit a jelenlegi ellenzéki képviselők sugallni próbálnak.
A bizottság nagyon fontosnak tartja a köztisztviselői életpálya, a közszolgálati életpálya megteremtését, annál is inkább, mivel ez a megbecsülésüket fogja jelenteni.
Összességében úgy lehet összefoglalni, ha a köztisztviselői életpályát elismerjük, megteremtjük minden feltételét, akkor a vagyonnyilatkozat legyen kötelező. Legyen kötelező pontosan a korrupció elleni harc okán, hiszen mindenhol azt mondjuk, hogy a korrupció kiküszöbölése, háttérbe szorítása elemi érdeke a magyar társadalomnak. Szeretnék még egyszer ráerősíteni: ez a munkáját döntő mértékben tisztességesen végző köztisztviselői kar védelmét szolgálja. Szükséges ez a törvény a továbbiakban az Európai Unióhoz való csatlakozásunk küszöbén is, hiszen egyre közelebb kerülünk ehhez az időponthoz. Tehát azt gondoljuk, hogy a javaslat egyrészt biztosítja a felzárkóztatást, másrészt pedig tiszta viszonyokat teremt, és a köztisztviselői életpálya megfelelő megbecsülését jelenti az ezen a pályán dolgozók részére. Ezért a bizottság általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot, és mindenképpen az elfogadását javasolja a tisztelt Háznak.
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť