POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR, a területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! A területfejlesztési bizottság a múlt heti soros ülésén tárgyalta a törvényjavaslatot. A bizottság tagjai alapvetően egyetértettek a javaslattal, és támogatták is azt. Egyetértés volt abban, hogy egy régóta várt törvénytervezet kerül napirendre, és ennek a fő irányaiban a felszólalók véleménye gyakorlatilag nagyon sok hasonlóságot tartalmazott.
Támogatás mutatkozott, méghozzá egyértelmű támogatás mutatkozott az illetmények esetében, az új illetményrendszer kialakításánál. Megállapítottuk, hogy az uniós csatlakozás zökkenőmentes végrehajtásához szükséges egy jól képzett, a pályáján a megfelelő előmenetelt maga előtt látó köztisztviselői kar kialakítása - ez a törvénytervezet ezt segíti.
Felmerült az a kérdés, hogy megvan-e a fedezet mindenre, tehát megvan-e a fedezet az illetményrendszer kialakítására. Megnyugtató választ kaphattunk, hiszen az idei évi költségvetésben 20,5 milliárd forint található erre a célra, és várhatóan ennek az összegnek nem is kell felhasználásra kerülnie, hiszen a számítások szerint mintegy 17,5 milliárdra lesz az idén szükség.
Meg kell állapítanunk, hogy a törvény nemcsak a kormányzati szintű köztisztviselői tevékenységet szabályozza, hanem a decentralizált szervezetek és az önkormányzati szintek köztisztviselőinek az életpályáját is szabályozza. A célja egyértelműen a szakmaiság, a kiszámíthatóság, a stabilitás megteremtése.
A bizottság megállapította, hogy a törvénytervezet megfelel annak a kormányzati célnak, hogy a versenyszférához képest nagyobb stabilitást, előrelátható, tervezhető jövedelemviszonyokat biztosítson, és mindeközben közelítse a köztisztviselők életfeltételeit a versenyszférában találhatókhoz.
Vita bontakozott ki természetesen a köztisztviselők politikai függőségéről, illetve függetlenségéről. Nyilvánvalóan nem lehet célja egyetlen kormányzatnak sem az, hogy a választásoknál a kormányzattal együtt a köztisztviselői kar is váltásra kerüljön. Ez a törvénytervezet ennek a lehetőségeit, feltételeit szolgálja, ugyanakkor el kell azt mondani, hogy önmagában törvényi szabályozással ez nyilvánvalóan nem érhető el. Az elmúlt időszakban tapasztalhattuk, nagyon keserűen és nagyon szomorúan tapasztalhattuk, hogy törvényesen, ugyanakkor hatalmas végkielégítésekkel távoztak helyükről köztisztviselők. Utalhatunk itt akár a 20-30 milliót érő jegyzőcserékre is. Nemcsak kormányzati szinten, hanem önkormányzati szinten is meg kell adni a lehetőséget a stabilitásra, de biztosítanunk kell azt is, hogy az ésszerű változtatási lehetőség is meglegyen.
Mint ahogy ma is, a vagyonbevallással kapcsolatban a bizottsági ülésen is élénk vita bontakozott ki. Nem feltétlenül és nem elsősorban a vagyonnyilatkozat létjogosultságát megkérdőjelezően, sokkal inkább a körül forgott a vita, hogy vajon a vagyonnyilatkozat érdemben a korrupció elleni harcnak eredményes eszköze lehet-e. Nem hisszük, mi sem hisszük azt, hogy önmagában egy vagyonnyilatkozat kitöltése megszüntetheti a korrupciót, de mindannyian tudjuk azt, hogy nemcsak a politika, hanem a köztisztviselői kar is ebbe a korrupciós körbe bevont területen található, és meg kell tennünk az első lépéseket ahhoz, hogy ebből a csapdahelyzetből kikerüljünk. Úgy ítéltük és úgy is ítéljük meg, hogy ehhez egy szükséges megoldás a vagyonnyilatkozat.
Az ügykezelők, fizikai alkalmazottak a törvény életbelépését követően kikerülnek a köztisztviselői karból, a bizottságunk éppen ezért kifejtette azon igényét, hogy az általános munkaviszony bekövetkezte nem okozhat rosszabb helyzetet ezeknek az alkalmazottaknak az alkalmazási feltételeiben.
(10.40)
Ugyanakkor azt elismerjük és elfogadjuk, hogy ez lényegesen könnyebb és tisztább helyzetet teremt mind az összeférhetetlenség, az alkalmazási feltételek, a próbaidő vagy éppen a vagyonnyilatkozat kapcsán.
Az ülésen - mint ahogy ma is - vita alakult ki a főtisztviselői kar kialakításával kapcsolatban. Mi úgy ítéljük meg, hogy ez az intézmény egy megfelelő távlatot biztosító intézmény a köztisztviselők számára, és biztosítja azt, hogy a köztisztviselők az összkormányzati érdekeket képviseljék.
Az ülésen meggyőződhettünk arról, hogy az előkészítés alapos és részletes volt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), mindezek figyelembevételével a bizottságunk egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül a törvényjavaslatot támogatta. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť