BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm Hargitai képviselő úr korrekt módon vitatkozó felszólalását. A következőket szeretném megjegyezni. Először is, nem az az álláspontunk, hogy az állam tétlenségre van kárhoztatva, hanem az az álláspontunk, hogy az állam cselekedeteit a magyar alkotmánynak, az állam és egyház elválasztásának és annak az ebből következő, Alkotmánybíróság által explicite megfogalmazott elvnek kell kormányoznia, hogy az államnak az egyházakat egyenlőként kell kezelnie.
Másodszor: nagyon szeretnek a kormánypárti képviselők arra az alkotmánybírósági indoklási megjegyzésre hivatkozni, hogy nem feltétlenül alkotmányellenes, ha egy szabályozásban az állam társadalmi szerepük szerint különbséget tesz egyházak között. És nem értik, hogy miért helytelenítjük mi azt, hogy ezt külön önálló mondatként be akarják illeszteni a törvénybe. Megmondom, hogy miért; azért helytelenítjük, mert ha valaki végigolvassa ezeket az alkotmánybírósági határozatokat, akkor világos számára, hogy az alkotmánybírósági indoklás szerint ez az alapszabályhoz, az alapvető szabályhoz képest - hogy egyenlőként kell kezelni az egyházakat - egy kivétel, ami bizonyos szabályozásoknál bizonyos összefüggésben megengedhető. Ebből azonban nem következik, hogy bármilyen különbségtétel egyház és egyház között, amit az állam elfogad egy törvényben, már alkotmányos lenne. Nagyon szigorúan meg kell vizsgálni, hogy mikor alkotmányos az ilyesmi, például az önök és ön által elfogadott költségvetési finanszírozási törvénymódosításnál bizonyosan nem alkotmányos, majd meglátjuk, hogy a beadványunkat az Alkotmánybíróság hogyan fogja fogadni.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť