DONÁTH LÁSZLÓ

Full text search

DONÁTH LÁSZLÓ
DONÁTH LÁSZLÓ (MSZP): Elnök úr, köszönöm. Nagyra becsülve és tiszteletben tartva Gyimóthy Géza képviselőtársam hitvallását, református kereszténységét, a bibliai idézetek kapcsán kénytelen vagyok mint többé-kevésbé szakképzett teológus némi óvást emelni. Ezt azonban úgy teszem, hogy nem itt kívánom neki elmondani, miben is áll a páli ekléziológia lényege, hiszen úgy gondolom, hogy ez mégsem az a hely, de esetleg majd Hack Péter segítségével Gyimóthy Gézát meggyőzzük arról, hogy itt valami egészen másról van szó.
Különös tekintettel arra, hogy nyilvánvalóvá tette azt a problémát, még élesebben, mint Isépy Tamás képviselő úr, hogy itt összekeveredik a vallás, az egyház, a szekta és a kereszténység problémája. Én erre azt mondom, hagyják meg ezt nekünk, uraim, lelkészeknek és teológusoknak, hogy a magunk körében és keretében elvitatkozzunk azon, hogy vajon Jézus alapított-e egyházat vagy sem, olyan módon alapított-e, ahogy Mohamed alapított egyházat, vagy azon, amikor a zsidókat szektának minősítették a babiloni fogság előtti időszakban és Ézsaiás feljegyzi, hogy a fán, amiből a bálványokat csinálják a különféle, általa pogány Baal-kultuszoknak tekintett papok, ő szalonnát süt, mert az egy igaz Isten, aki nem látható, az az igazi. Én úgy gondolom, hogy ez az, ami miatt a 90. évi IV. törvény jó törvény, mert kivette ezt az egész problémahalmazt a törvényalkotók felelőssége alól. Nagyon fontos kérdések, ezekkel foglalkozni kell, de nem a törvényalkotó feladata a hit és vallás kérdéseiben állást foglalni.
Végezetül csak annyit szeretnék kérdezni Gyimóthy Géza képviselő úrtól, hogy szerinte Vatikán állam elsődlegesen vagy másodlagosan foglalkozik-e világi politikával. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť