DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Először is Rockenbauer miniszter úrhoz annyit az egyeztetésekkel kapcsolatban, hogy ő maga sorolta fel, hogy milyen egyeztetések voltak. Ezen különböző személyek vettek részt, volt, amin én is, például itt említette az áprilisi emberi jogi bizottsági ülést, volt, amin Iványi Gábor kollégám.
Azt gondolom, az SZDSZ álláspontját képviseltük mindannyian, tehát nem személyfüggő, hogy ki vett részt a hatpárti összejöveteleken.
Másfelől: valóban, az SZDSZ végig következetes álláspontot képviselt, és elmondtuk, mi a véleményünk a törvénnyel kapcsolatban, kikövetkeztethető volt a kormány részéről, hogy az ellenzéknek mi az álláspontja, de fenntartom a véleményemet, ha a kormány őszintén és tiszta szándékkal azt akarta volna, hogy ez a javaslat keresztülmenjen, akkor nem így viselkedik, hanem addig egyeztet, amíg nincs meg a konszenzus. Ha konszenzus nélkül beterjesztette, akkor nyíltan vállalja a konfrontációt és a politikai demonstrációt. Ez a helyzet.
Na most, Isépy Tamáshoz: először is a kétharmados törvényekkel kapcsolatban ugyanúgy tudja a képviselőtársam, mint én is, hogy az ellenzék jó néhány esetben kétharmados törvényekhez adta segítségét. Most éppen a honvéd vezérkar átalakítása az ellenzék támogatásával fog átmenni a parlamenten, tehát nem áll az, amit a képviselő úr mond. Itt az a helyzet, lényeges jogról van szó e törvény kapcsán, és nem engedhetjük meg, szabadságszerető és törvénytisztelő emberek, hogy ilyen mértékben ember és ember között, vallás és vallás között különbséget tegyenek, amire most a kormány kísérletet tesz.
Végül ugyancsak Isépy képviselőtársamnak hadd említsem meg azt, hogy amikor előjön az egyházi státus és egyesületi státus problémája, hogy azért is hamis továbbra is ez az érvelés, azt gondolom, mert ha egyesületként vesznek nyilvántartásba egy szervezetet Magyarországon, akkor tudjuk jól, hogy arra olyan szabályok vonatkoznak, mint például felügyeleti szervet kell hogy az állam kijelöljön a számukra, azon túlmenően demokratikus belső szabályokkal kell rendelkeznie. Egy vallási közösségtől, egy egyháztól nem várható ez.
Gondoljuk el, ha demokratikus szabályoknak kellene az egyházakban érvényesülni, akkor mi lenne például a női papokkal kapcsolatban. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Fel kellene oszlatni egyházakat, mert nem engednek nőket pappá válni? Tehát ne legyünk ilyen abszurdak ebben az ügyben, azt gondolom, vagy ne fogadjunk el abszurditásokat. Bizony az egyházi státus ma Magyarországon kell a szabad vallásgyakorláshoz.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť