DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. A vita egy előző részében Isépy Tamás arra hivatkozott, hogy miért van baja a törvényjavaslatot, a törvénymódosítást kritizálóknak azzal, hogy itt a vallásnak valamiféle definíciójára törekszik a törvényjavaslat, próbál megadni egy taxációt, hogy milyen kereten belül lehet értelmezni ezt. Nos, ezzel valóban komolyan bajunk van. Erre mondtam én azt, hogy itt egyfajta teológiai kérdések eldöntésével ruháznak fel állami szerveket, s azt gondolom, hogy ez súlyosan sérti az állam és egyház szétválasztásának elvét.
De ezen túlmenően hadd hivatkozzam egy alkotmánybírósági döntésre is. Az Alkotmánybíróság azt mondja, hogy "mivel az állam éppen azokban a tartalmi kérdésekben nem foglalhat állást, amelyek a vallást vallássá teszik, a vallásról és egyházról csak elvont, minden vallásra vagy egyházra egyaránt alkalmazható keretszabályokat alkothat, amelyek révén ezek a semleges jogrendbe illeszkednek, tartalmi kérdésekben a vallások, egyházak önértelmezésére kell hagyatkoznia". Vagyis világossá teszi az Alkotmánybíróság, hogy miről van szó: önértelmezésre kell hagyatkozni, nem pedig állami szerveknek az elfogadásától kell függővé tenni bármi bejegyzést, egyházi státus elfogadását vagy netán nyilvántartásból való törlést. Egyértelmű beszédről van szó; nyilvánvaló, hogy alkotmányellenes ez a passzusa is a törvénynek.
Másfelől arra a vitára visszatérve, amit Hargitai János is itt megemlített, nevezetesen az ügyészség szerepére vonatkozóan szeretném elmondani, amire már én a felszólalásomban utaltam, csak még egyszer szeretném aláhúzni, hogy van lehetőség az ügyészség, az APEH, a rendőrség részéről és minden állami szerv részéről bármiféle eljárást megindítani akkor, ha törvénysértést észlelnek. Van rá lehetőség. Indult is ilyen, hivatkoztam is a példámban rá. Az, hogy egy darab indult az elmúlt időszakban Magyarországon, mutatja azt, hogy nincsenek olyan típusú visszaélések ma Magyarországon, amire a törvény előterjesztői hivatkoznak.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť