DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A vita kapcsán több hozzászóló érintett egy olyan kérdést, amivel most szeretnék röviden foglalkozni. Tulajdonképpen kapcsolódnék ahhoz, amivel Bauer Tamás képviselőtársam kezdte a beszédét, és amit a vita egy másik szakaszában Kósáné Kovács Magda mondott el.
Bauer Tamás arról beszélt, hogy itt a szabadság korlátozásával állunk szemben. Kósáné Kovács Magda egy példán keresztül Isépy Tamáshoz szólva azt kérdezte, hogy miért pont az egyházaknál szeretnének bizonyos típusú szabályozást látni kormánypárti képviselők. Nos, amikor a kormánypárti képviselők közül többen védelmükbe vették a törvénynek azon passzusait, ahol a vallás definícióját próbálja megadni a törvény, illetve taxációt ad a törvény arra vonatkozóan, hogy mit nem tekint elsődlegesen és meghatározóan vallási tevékenységnek, akkor, tisztelt képviselőtársaim, szembe kell néznünk azzal, hogy itt a szabadság korlátozásával állunk szemben, a vallásszabadság korlátozásával.
Hogy egy példát hozzak önöknek, ami talán világosabbá teszi ezt a dolgot: ha a szólásszabadságot, amely szintén egy fontos alapvető szabadságjogunk, próbálnánk ilyen módon korlátozni, helyesnek tartanánk? Lehet persze, hogy helyesnek, tudjuk jól, lex-Pokol, most lex-Fidesz van születőben, ami szintén a szólásszabadság korlátozására törekszik, és Bauer Tamásnak ebben teljesen igaza van, a folyamat az, szomorúan látható, hogy a kormány bizonyos szabadságjogok megnyirbálását tekinti célnak.
De elvonatkoztatva most ettől a politikai törekvéstől: elfogadhatónak tartanánk azt, ha valami taxációt adnánk arra vonatkozóan, hogy miről nem lehet beszélni? Ha próbálnánk leírni azt, hogy milyen témákat nem szabad érinteni? Ugyanez a vallásszabadság területén is, amivel szembenézünk, képviselőtársaim. Bizony az Alkotmánybíróság helyesen mondta: csak szigorúan az egyes egyházak, vallások önértelmezésére lehet hagyatkozni, és semmiféle taxáció, semmiféle definíció nem fogadható el, mert ez durván sérti a szabadságunkat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť