DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen. Magam is ebben a témakörben, amit Bauer Tamás érintett, Hargitai képviselőtársunk felszólalása kapcsán szeretnék néhány mondatot elmondani. Hargitai János felszólalása elején azt mondta, hogy tulajdonképpen ez a törvényjavaslat védi az egyházakat, aztán a végén azt mondta, hogy a kisegyházakat védi az ő értelmezése szerint.
Nos, én azt gondolom, hogy - természetesen nem vitatva egyáltalán Hargitai János őszinte meggyőződését, hiszen mindig élvezettel hallgattam a felszólalásait - ezt nem jól látja. Ez nemhogy nem védi, hanem hátrányos helyzetbe hozza a kisegyházakat, ez a törvényjavaslat. Ez az egyik legfőbb problémánk vele.
(18.40)
Miért gondolom ezt? Azért, mert beszéltünk itt már alkotmánybírósági határozatokról, hogy az Alkotmánybíróság ebben az ominózus '93-as határozatában kimondja, hogy az államnak az egyházakat egyenlőképpen kell kezelnie. A törvény a 6. §-ában mit mond ki? Amikor arról beszél, milyen jogok illetik meg az egyházakat, azt mondja a módosítási javaslat, hogy "a törvény az egyházak társadalmi szerepéhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek vonatkozásában eltérően is rendelkezhet".
Nos, az, hogy "eltérően is rendelkezhet" a jogokra vonatkozóan, tehát egyeseknek bizonyos jogokat megadhat, másoknak nem, ez nem fér össze semmilyen körülmények között sem azzal az alkotmánybírósági elvárással, hogy egyenlőképpen kell kezelni az egyházakat. Erre mondta Bauer Tamás, hogy van az általános szabály - ez az egyenlőképpen való kezelés. A társadalmi szerephez kapcsolódó bizonyos helyzetmegítélés, ami az oktatásra vonatkozóan jelent meg az Alkotmánybíróság döntésében, az egy ennek alárendelt szabály, és az arról szól, mondjuk, a médiakuratóriumok példáját felhozhatnánk, hogy vannak egyházak, amelyek delegálhatnak a médiakuratóriumokba minden évben jelölteket, vannak egyházak, amelyek bizonyos vetésforgóban delegálhatnak. De elő nem fordulhat, hogy nem delegálhatnak.
Erről szól ez a kérdéskör, és félreértik a társadalmi szerep alkotmánybírósági megfogalmazását, akik ilyen módon próbálják idecsempészni ezt a szabályt (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mert ez így alkotmányellenes.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť