DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Miközben élvezettel hallgatom azt a vitát is, aminek nem sok köze van ahhoz, ami az asztalon van, dr. Kovács Magda képviselő asszony azonban előhozott egy olyan kérdést, ami már lényeges, mert megfogalmazta Isépy képviselő úrnak, illetve feltette azt a kérdést, miért gondoljuk mi azt, hogy ha ebben az országban megvannak az intézmények arra, hogy törvényesség ellen (sic!) fellépjenek (Bauer Tamás: Igen, igen, igen!), pont ezen a területen erre mégis kevésnek gondoljuk az eszközöket.
A képviselő asszony nagyon jól tudja, hogy az alkotmány szigorúan védi ezt az alapjogot - egyébként nagyon helyesen -, más kultúrállamokkal egyetemben megfogalmazza az alkotmány, hogy az állam az egyháztól elválasztva működik. Tehát a felsőoktatás példáját azért nem jó idehozni, mert az nem igaz, hogy a felsőoktatás, mondjuk, az államtól elválasztva működne ebben az országban. A másik az ügyészség szerepe, mert végül is az ügyészségnek adnánk... - nem jó kifejezés az, hogy erősebb jogosítványokat, megfogható jogosítványokat. Milyen jogosítványokat? Adatokat kérjen, betekinthessen valamibe, amibe eddig nem tudott betekinteni.
A képviselő asszony is jól tudja - feltételezem, hogy jól tudja; ha nem, akkor mi állítjuk, kormányoldaliak -, hogy annak a szervezetnek, annak az intézménynek, amely a törvényesség legfőbb őre - tekintsük ennek az ügyészséget -, az ügyészségnek nincsenek meg azok a jogosítványai az egyházak felett, amivel egyébként rendelkezik minden más szférában, de az egyházak esetében nem. És ezért gondoljuk azt, hogy ezek az eszközök nem elégségesek ahhoz, hogy az ügyészség bármilyen törvénysértés vagy alkotmánysértés esetén felléphessen. Egyébként a legfőbb ügyész fogalmazza meg ugyanezt, hogy nincsenek eszközeik ahhoz, hogy eljárjanak.
A képviselő asszony rendelt meg egy tanulmányt az emberi jogi bizottság nevében a legfőbb ügyésztől, amikor a Hit Gyülekezete körüli vita kulminált a bizottságban. Györgyi Kálmán ugyanezeket az állításokat, amelyeket én most hevenyészve teszek, megfogalmazta nekünk, hogy nincsenek elégséges eszközei az ügyészségnek ahhoz, hogy az egyházak világába ártsa magát bármilyen mértékben. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(17.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť