DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Képviselő Asszony! Azt gondolom, ha leckéztet vagy megró a vita során, azzal többre megyünk, mintha egymást feldicsérjük. Önt idézem, két éve tanulja ezt a dolgot, ahhoz képest elég magabiztosan teszi ezt a leckéztetést, de nem gond, sőt megtisztelő számomra, hogy így jár el.
Még egy érvet szerettem volna elmondani a tízperces felszólalásomban, ami nem fért bele az időbe. Nagyon jól tudjuk, hogy mi van leírva az alkotmányban, és ezért mi a törvénymódosítás során nem akarunk hitbéli kérdésekben igazságot tenni - a "mi" alatt nyilvánvalóan az államot értem.
A tudományos igazságban való igazságtétel kapcsán az alkotmány 70. § g) bekezdése kategorikusan azt mondja, hogy az csak a tudomány privilégiuma, hogy a tudomány kérdéseiben állást foglaljon. Vallási és lelkiismereti kérdésekben nem mondja ezt expressis verbis, de az alkotmánybírósági döntésekből levezethető megfoghatóan, hogy az államnak semlegesnek kell maradnia és tartózkodnia kell. Tehát ez még beleillett volna a mondandómba. Ezért mondom, hogy nem megyünk mi olyan pályára, ahol nekünk nem osztottak lapot - mármint az állam.
A másik: Fodor Gábor megerősítette, hogy őszintén gondolom azt, hogy védi az egyházakat ez a szabályozás; kicsiket és nagyokat egyaránt, csak védelemre a kicsik szorulnak jobban rá. A valódi egyházakat védi e szabályozás azoktól - még egyszer mondom -, akik az egyházi zászlót csak felhasználják, és mást csinálnak ezen a pályán, és ők nem ide valók ilyen szempontból, és ez minden egyház érdeke.
Azt gondolom - és ezt komolyan gondolom -, hogy a társadalom iszonyatos változásokon ment át ez alatt a tíz év alatt, és még ez tart egy darabig. Ezt a társadalmat morálisan is meg kell erősíteni, és ebben az egyházaknak - és minden egyháznak - nagyon nagy szerepe van. De ahhoz, hogy ezt a szerepüket betölthessék, az egyházaknak kell ezt a szerepet adni, és még egyszer mondom, óvnunk kell mindazokat, akik vissza akarnak élni ezzel az egyházi címkével. (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Ha ebben nem segítenek minket, akkor ez már olyan következtetések levonására juttat el engem, amiket kimondani se merek itt, a parlament plénuma előtt. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť