DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Őszintén megmondom, hogy fáradok a meggyőzésben, de mégis kísérletet teszek rá, miután Fodor Gáborral már régen fennáll az egyházi vitánk, korábban is az Alkotmánybíróság döntött a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezése ügyében, hiszen a 4/1993. számú határozat azzal kapcsolatos. De csak egypár dolog:
Miután ő feltette a kérdést, hogy vajon nem a hatalmi arrogancia jele-e - nem így fogalmazott pontosan -, hogy a kormány mindenáron keresztül akarja verni, és hatalmi fitogtatás, én megfordítom a kérdést: vajon nem csak a testünkön keresztül kétharmados törvény? Mert mi igenis ragaszkodunk ahhoz, hogy az ellenzék erejét azzal mutatjuk meg, hogy nem beszélünk konszenzusról, hanem egyszerűen nemet mondunk minden kétharmados törvényre, még akkor is, ha logikus, akkor is, ha nem.
A másik: engedjenek már meg csak egy nagyon rövid idézetet: "Szükséges az is, hogy a törvényhozás a jogalkalmazás segítségére legyen, ha ezt a tapasztalatok racionálisan indokolják." Továbbá: "Szükség van arra is, hogy a valóban vallási célból létesülő közösség nyerjen egyházi bejegyzést." Továbbá: "Az erre irányuló alábbi módosítások az 1990. évi IV. törvény sarkalatos elveinek keretei között maradva segítik a jogalkalmazás munkáját."
Az idézetek a Donáth László, Kiss Gábor és Kósáné Kovács Magda által benyújtott törvényjavaslat indokolásából származnak. Valóban egyetértek vele, akkor racionálisan indokolják. Tessék már a jogalkalmazótól megkérdezni, hogy hogyan tömi be azt a lyukat, hogy a vallási fogalomnak egyetlen támpontja sincs. Hogy alkalmazza, ha nem kap rá támpontot?
Idézhetnék osztrák törvényből, amelyik azért megközelítően meghatározza a vallási jelleget, és végül az Alkotmánybíróságnak éppen abban az ügyünkben kimondott döntéséből, hogy az állam mind az egyesülési jog, mind más alkotmányos jogok alapján létrejött szervezetek és közösségek jogi személlyé válásának feltételeit, az illető szervezet vagy közösség sajátosságának megfelelően, eltérően is szabályozhatja.
Tessék mondani, csak akkor ünnepelhetem én az általam meghatározott vallás transzcendenciális szimbólumát, ha jogi személy vagyok? Jogi személyesség nélkül is érvényesül egy vallásszabadság. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť