DR. KISS GÁBOR

Full text search

DR. KISS GÁBOR
DR. KISS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak azért szólalok meg, mert a hatpárti egyeztetés is szóba került, és a hatpárti egyeztetésen én képviseltem a Magyar Szocialista Pártot. Valóban, az álláspontunk nem volt mereven elhatároló, de én világosan megfogalmaztam, hogy az 1., a 2. és az akkori 6. §-t semmilyen körülmények között az adott változatában nem tudjuk elfogadni.
Azt is kilátásba helyeztük, hogy módosító indítványunk is lehet a szövegek jobbá tételére. Közben azonban megtörtént a Sasvári-féle indítvány beterjesztése a parlamentben, és legjobb tudomásom szerint a bizottságunk elnök asszonya figyelmeztette a minisztériumi tisztségviselőket arra, hogy ez az előzetes egyetértés nélkül elfogadott indítvány nagyon nagy mértékben fogja megváltoztatni, egyáltalán lehetetlenné teszi a további hasonló szellemben történő tárgyalást, mert tulajdonképpen ebben olyan elemek visszahozatalát látjuk, amelyeket '93-ban egy korábbi szakaszban már egységes elutasítás fogadott a parlament részéről.
És mivel az időmből még telik, Isépy képviselő úrnak szeretnék két mondatot mondani. Az első: azzal tesz egy állam az előírások és az ajánlások szerint - hogy mondjam csak - leginkább az ügy javára, ha nem törekszik a vallást definiálni, ezt rábízza magukra azokra a közösségekre, amelyek önmagukat mint vallást definiálják. Ugyanakkor a magyar alkotmányban az is meg van fogalmazva, hogy annak megítélésénél viszont, hogy mi törvényes és mi nem, az állam hatóságai nem kötelesek az érintett egyház önértékelésére hagyatkozni. Hogy mi a vallási dolgok természete, abban igen, de abban, hogy mi a törvényes és mi nem, erre nem kötelesek hagyatkozni. Ez tehát két különböző dolog, nem zárja ki a vallás definiálatlansága azt, hogy az állami hatóságok a törvényességet minden szervezeten számon kérjék. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť