DR. KISS GÁBOR

Full text search

DR. KISS GÁBOR
DR. KISS GÁBOR (MSZP): Az egyetemes erkölcs az egyetlen lehetséges erkölcsiség. Többféle és konzisztens értékrendszer lehetséges vagy létezik. Mondjuk, ha nem a marxizmus, de az egzisztencializmus volt szíves a dilemmát mint nagy erkölcsi problémát felfedezni és a gondolkodás előterébe állítani, ami legalábbis elbizonytalanítja az embert abban a tekintetben, hogy minden egyes helyzetre vonatkozóan van-e feltétlen érvényes erkölcsi előírás. De ha nem az egzisztencialisták, akkor szegény Kierkegaard, aki annak idején Ábrahám és Izsák példájában arra a döbbenetes élményre jött rá, hogy a hit és az erkölcs hogyan mondhatnak egymásnak ellent, és ebből egészen kétségbeesett következtetéseket vont le a maga számára.
(17.50)
Én azt gondolom, hogy egy ilyen vita közben, amely múlhatatlanul érint világnézeti és egyéb természetű problémákat, és ahol csak Isépy Tamásnak olyan evidencia, hogy a vallás definíciójában a természetfölöttiséget és a tanokat kell alapul venni, ami az én megítélésem szerint Feuerbach János kicsit vulgármaterialista megközelítése a vallás meghatározásának, mert ugye mások, teológusok éppen a hit elemeit és az érzület elemét emelik ki ennek a bizonyos vallási élménynek... Szóval, azt gondolom, hogy nem ártana egy kicsivel kevésbé kategorikusnak lenni az erkölcsiség kérdésében és az egyedül üdvözítő, egyedül lehetséges erkölcs tekintetében, és kicsit, mondjuk, engedékenyebb füllel figyelni másokra is, és bizonyos értelemben a megengedés álláspontjára helyezkedni. Nem egyetlen feltétlen igazság és erkölcsiség létezik.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť