DR. KISS GÁBOR

Full text search

DR. KISS GÁBOR
DR. KISS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt szeretném hinni magamról, hogy még az antivilágban sem sértettem soha a hívő ember méltóságát. Ezért elkerülhetetlen késztetést érzek arra, hogy kimondjam, hogy manapság, amikor a "vallásos" egyenértékű kifejezésévé avatják az "erkölcsöst", leszögezzem, hogy ez nem igaz.
A kereszténység története a bűnök története is. Ezért én szemforgatásnak tartom a vallás múltjának a manapság divatos heroizálását. Minden erkölcsi eszmének az a sorsa, hogy a parancsolatait megszegik, akkor is, ha az a tízparancsolat. A Krisztus által nagyon nem szeretett gőg mindig megterem ott, ahol a hatalom, a vagyon, a gazdagság felhalmozódik.
Az egyház is számtalanszor vétett az irgalmasság keresztényi parancsolata ellen, a könyörületesség és az alázat parancsai ellen. Azt gondolom, hogy minden eszme fanatikusa képes arra, hogy bűnöket kövessen el, a vallási eszme fanatikusai is. Ezért szeretném, ha a szekuláris államban, amire Donáth László képviselő úr céloz, ezt legalább mint egy alapvető és mindenkire nézve elfogadandó igazságot magunkévá tennénk, és még csak véletlenül se fordulna elő ez az időnként még az állami rendezvényeken is megnyilvánuló diszkrimináció azzal szemben, aki magát, bár nem hívő ember, szeretné mégis erkölcsösnek tudni.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
(18.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť