DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én nem szeretnék olyan irányban visszavágni, hogy ki hallgatott többet vagy kire hatott jobban a marxizmus. Egyébként nyilván valamennyiünknek kellett ezt tanulni, és nem biztos, hogy azzal, hogy ezzel a tudománnyal vagy tanokkal foglalkoztunk, butábbak lettünk. Valamelyik másik vitában mondta valamelyik képviselőtársam, hogy azoknak az ideológiáknak az ismerete, amelyek nem sajátunk, nem biztos, hogy akadályozza az embert a tisztánlátásban.
De nem ezért kértem én igazán szót, hanem csupán ez onnan jutott eszembe, hogy valóban a marxista felfogás az erkölcs pluralizmusát és sokféleségét vallja, tehát azért azt kellene mondanom, ha valakinek a gondolatmenetében a marxizmust tetten lehet érni, akkor ez sokkal inkább az önében volt.
De én inkább arról szeretnék beszélni most és annak nagyobb hangsúlyt adni, hogy az erkölcs fogalma igenis világosan értelmezhető jogi kategóriaként van jelen az európai uniós országokban. Tessék megnézni a különböző európai egyezségokmányokat, például az emberi és állampolgári jogok korlátozhatóságának szempontjait meghatározó európai ajánlásokat - ezek jogi dokumentumok -, ahol pontosan a korlátozás egyik lehetséges okául szerepelnek ezekben az ajánlásokban az erkölcsre történő utalások. Tehát igenis van egyetemes emberi erkölcs, egyébként azt döntsék el a választók, hogy van-e ilyen vagy sem, döntsék el azok az állampolgárok, akik ezt a vitát most hallgatják; nekem meggyőződésem, hogy van. Még egy idézet: Jelinek mondta a jogról, hogy a jog erkölcsi minimum. Nem lenne ennek a mondatnak értelme, hogyha nem lehetne egyetemes erkölcsről beszélni.
Egyébként az egyetemes erkölcs fő vázának éppenséggel azt a tízparancsolatot tartom, amelyet a zsidó-keresztény hagyomány az európai civilizációra hagyott. Ez pedig, azt gondolom, egyetemes, nemcsak katolikus, nemcsak református, nemcsak zsidó, nemcsak valamelyik felekezet által vallott erkölcsi rendszer, hanem valamennyiünk egyetemes rendszere, aki ebben a civilizációban él. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť