GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Donáth képviselő úr megszólított, de anélkül is jelentkeztem volna már a beszédének első felében, mikor a kisegyházakat védi attól, hogy ügyészi keresetre peres eljárásban a nyilvántartásból törölni lehessen a kisegyházakat; és a nagyobb egyházakat is természetesen.
Én azt hiszem, hogy ma sokkal másabb a helyzet, mint a középkorban, amikor nem volt nyilvánosság, amikor éveknek el kellett telni, míg egy hír eljutott az emberekhez. Ma bármi történik, a médiákon keresztül egy percen belül mindenki tud mindenről. Tehát ha a mai élethez igazodva nézzük ezt a kérdéskört, tételezzük fel, hogy rosszul dönt, megalapozatlan az ügyészi kereset, és peres eljárás következik. A valóban jogtalanul megvádolt kisegyháznak, nagyegyháznak, amelynek működését úgy értékelik, hogy elsődlegesen nem vallási tevékenységnek minősül, mindenképpen lehetősége van a nyilvánosság előtt is kifejteni véleményét, az egyháztagok, mindazok, akik ott vannak, kifejthetik véleményüket.
Én azt hiszem, ezt az országot járva, egyházi rendezvényeken megjelenve, az ökumenikus imahetek, zászlóátadások és hasonló tevékenységek alapján nyugodtan állíthatom, tisztelt Donáth képviselő úr, hogy ma, a XXI. század elején az ökumenizmus eljutott olyan magas szintre Magyarországon, hogy a kirekesztés tilalmát sehol nem kérdőjelezik meg. Tehát jogtalan ez a félelem. Viszont jogos az államnak és az állampolgároknak az az elvárása, hogy ahol ténylegesen nem vallási tevékenység folyik, ott ezt a tevékenységet szüntesse meg, hiszen a társadalom támogatja az egyházakat, a vallási tevékenységet, de csak azt támogassa, ami valóban az emberek, az egyes emberek javára válik.
Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť