KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Hargitai képviselő urat annyian megdicsérték, félek, hogy ez neki árt, én inkább megrovom. Megrovom azért, mert a vitában mindig csak a szabad demokrata képviselőkkel foglalkozott, bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy a szocialista és a szabad demokrata képviselők lényegi ellenvetései között nem volt különbség.
Három nagyon rövid megjegyzést szeretnék tenni. Ön pontosan tudja, hogy egy törvény vallási fogalommeghatározásban nem tehet mást, mint hogy a hozzákapcsolt jogkövetkezményből számolja vissza magát a fogalmat. Tehát ne mondja azt, hogy ez nem vallási fogalommeghatározás, mert ennek nincsen értelme!
A második: hivatkozni csak pontosan, szépen. Ön többedszer mondja - mondta a bizottsági ülésen is -, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányosnak találta a társadalmi szerepvállaláson alapuló különbségtételt. Ilyen az alkotmánybírósági határozatban nincs. A pontos szöveg úgy hangzik, hogy "az egyházak egyenlőként való kezelése nem zárja ki az egyes egyházak tényleges társadalmi szerepének figyelembevételét". A későbbiekben vissza fogok térni arra, hogyan köszön vissza erre az alkotmánybírósági mondatra a tényleges törvényhozás.
Végül harmadszor: én nem beszélném le arról, hogy vigyázó szemét Párizsra vesse, nemcsak azért, mert Párizs szép város, hanem azért, mert a francia jogrend e vonatkozásban totálisan különböző a miénktől. A francia alkotmány azzal indul, hogy a Francia Köztársaság világi köztársaság, következésképp minden olyan idézet, hivatkozás, amely egy fallal szétválasztott állami és egyházi viszonyt próbál meg összevetni a magyar helyzettel, tévútra visz. Magyarországon az állam és az egyház szétválasztásának alkotmányban deklarált elve ellenére a közlekedés sokkal könnyebb, mint Franciaországban. Gondoljon a Moscovici-féle tiltakozásra, nyilván ön is észrevette a különbséget.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť