DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az a kérésünk a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója nevében, hogy a Ház és az ügyrendi bizottság elnöke az Országgyűlés működésében a továbbiakban biztosítsa a törvényes rendet. A Szabad Demokraták Szövetségének frakciója csak abban az esetben adja támogatását bármilyen házszabály-módosításhoz, ha helyreállítják a politikai bizalmat.
Ma ugyanis az Országgyűlés működésében olyan nagyfokú az önkény, a káosz, a szándékos és gondatlan szabályszegés, hogy az megkérdőjelezi teljes tevékenységünket, és megkérdőjelezi, hogy döntéseink legitim módon születnek-e meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha házasságkötésünkhöz olyan anyakönyvvezetőhöz fordulunk, aki az adott anyakönyvi hivatalban nem járhat el, akkor a házasságkötésünk érvénytelen. Ha az Országgyűlésben olyan elnöklés alatt hozunk döntéseket, ahol az elnök valójában nem hivatalos elnöke, nem vezethetne parlamenti ülést, az megkérdőjelezi a döntésünk legitimitását; megkérdőjelezi, hogy mi ülésezett abban a pillanatban abban a teremben. Következésképpen az, ami itt most a házszabálysértés alatt történik, elfogadhatatlan. Nem akarom ezt a kérdést hosszasan részletezni, de tudjuk jól, hogy Gyimóthy képviselő úr lemondását benyújtotta, és ettől a pillanattól kezdve nem az Országgyűlés alelnöke, nem vezethetne ülést.
Ma a honvédelmi bizottság ülésén Mátrai Márta bejelentette ügyrendi kérdés formájában, hogy nem hajlandóak megadni a szót a F-16-os ügyében az ellenzéki képviselőknek, és ezek után ezt a kormánypárti többség megszavazta. Az ellenzék egész egyszerűen nem kapott szót a honvédelmi bizottság ülésén.
Kedden este Pokol Béla, az alkotmányügyi bizottság elnöke - és mint ilyen, felkent képviselője a törvényességnek - a bizottság nevében úgy nyilatkozott, hogy előtte meg se kérdezte a bizottságot, és így adta hozzájárulását ahhoz, hogy úgy vonjunk vissza egy törvényjavaslatot a zárószavazás előtt, amire példa az Országgyűlésben még nem volt.
Szóval, ebben a pillanatban olyan hihetetlen káosz uralkodik a saját szabályaink értelmezésében, amely káosz elsősorban tisztázásra szorul. Az, amiről itt most egyébként Salamon László a titokvédelmi szempontok alapján előterjesztést tett, fontos kérdés lehet akkor, ha egy működőképes, legitimen működő, a szabályait betartó Országgyűlésben foglalkozunk ezzel a kérdéssel. De akkor, amikor minden más fontosabb, amikor a politikai önkény uralkodik el a parlamentben, akkor elsősorban azokat a kérdéseket kell tisztázni, és csak azoknak a kérdéseknek a tisztázása után keríthetünk sor technikai kérdések tisztázására is.
Ezért én a Szabad Demokraták Szövetsége nevében - amellett, hogy mindenféle olyan eljárásban, ami a Ház működéséhez szükséges, természetesen részt veszünk - kijelentem, hogy amíg a politikai bizalmat a megfelelő intézkedések meghozatalával nem állítják vissza, addig sajnos technikai kérdésekben sem tudunk házszabály-módosítához hozzájárulni, mert megvan bennünk az a félelem, hogy visszaélnek azzal, hogy bármilyen házszabályi rendelkezést megnyitunk.
Tisztelettel arra kérem ismételten a Ház vezetését, hogy fontolja meg, mi a nagyobb érdek: a pillanatnyi politikai szándékok, politikai elmaszatolások, vagy pedig az, hogy az Országgyűlés működését hosszú távon, korrekt módon, mindannyiunk érdekében vezessük.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť