DR. KISS GÁBOR

Full text search

DR. KISS GÁBOR
DR. KISS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt a benyújtott törvényjavaslat, annak koncepciója iránt fenntartásokkal viseltetett. Az volt a véleményünk, hogy egy egyébként fontos problémát, a kulturális örökség védelmét mint hivatalszervezeti problémát fogja fel és interpretálja a törvényjavaslat anélkül, hogy a hivatalszervezetre vonatkozóan, a hivatalszervezet felépítésére vonatkozóan bármit is a törvényjavaslatban részletesen szabályozott volna.
A törvényjavaslat 93. §-a az illetékes tárcának 13 pontban javasol meghozandó rendelkezéseket, ezért az előterjesztés tulajdonképpen egy nagyon tág kerettörvény jelleget ölt, és a részletek számunkra nem ismertek. Az volt az álláspontunk, hogy a törvényjavaslat mindenekelőtt a létrehozandó új hivatalnak a közhivatali funkcióival foglalkozik, és nem a szakmai természetű feladatokkal. Úgy gondoltuk, hogy elvonja a szakmai intézetek kompetenciáját, és azt a hivatalszervezet számára tartja fenn anélkül, hogy az összefüggések a szakma és a hivatal között számunkra világossá válhattak volna.
(Az elnöki széket Gyimóthy Géza, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Azonban az együttműködési készségünket kifejezendő: minden olyan módosító indítványt visszavontunk a kulturális bizottság vitáján, ahol is a javaslattevők koncepcionálisan az előterjesztéssel szemben álló elképzeléseket fogalmaztak volna meg, és csak azokat a módosító indítványokat hagytuk életben és érvényben, amelyek számunkra olyan biztosítékot jelentettek volna, amely biztosítékoknak az érvényesítését a szakma azon képviselői, akikkel nekünk tanácskozni szerencsénk volt, tőlünk igényelték.
Azt tapasztaltuk, hogy az előterjesztő - igazában részletes és alapos megokolás nélkül - az indítványaink döntő többségét visszautasította. Még olyan precedensre is sor került, hogy éppen a most tárgyalandó szakasz egy módosító indítványával kapcsolatban a kormányoldal képviselője is azt igényelte az előterjesztőtől, hogy érdemi, valóságos érvekkel érveljen az indítvánnyal szemben, amelynek - a kormánypárti képviselő szavai szerint - "áll a zászló". Ezért engedjék meg, hogy erre az egyetlen módosító indítványra térjek ki, amely Jakab Róbertné képviselő asszony és az én indítványom.
Az indítvány a 7. § 4. pontjához kapcsolódik, és a kulturális javak című terminust kívánja meghatározni. Az eredeti előterjesztésben ez így hangzik: "az élettelen és élő természet keletkezésének, fejlődésének, az emberiség, Magyarország, a magyar nemzet és Magyarország népei történelmének kiemelkedő és jellemző tárgyi, képi írásos emlékei" s a többi. Az indítványunkkal szerettünk volna a kormányoldalnak segíteni abban a tekintetben, hogy ne legyen félreérthető és félreértelmezhető ez a definiálási törekvés. Ugyanis attól tartottunk, hogy az eredeti megfogalmazásban - "magyar nemzet és Magyarország népei" - Magyarország népeit a magyar nemzettesten kívülre rekesztik. Ezért a módosító indítványunk úgy hangzik: "az emberiség, Magyarország, a magyar nemzet történelmének kiemelkedő" s a többi eszközei. Ezt az indítványunkat is elutasította ez előterjesztő, annak ellenére, hogy a bizottság többségi álláspontja legalább megfontolandónak minősítette, és egy darabig fontolgatta, hogy ne bizottsági indítványként fogalmazza-e meg - tulajdonképpen az előterjesztésünkhöz hasonló módon - ezt a felvetést.
Annak jellemzésére, hogy miféle ellenérveléssel találkoztunk, szeretném itt megemlíteni, hogy a kormány képviselője azzal érvelt a "Magyarország népei" kitétel érvényessége és helyénvaló volta mellett, hogy elmondta, miszerint: az avarok is itt éltek, meg a Római Birodalom és a Pannónia provincia időszakában is éltek itt különböző népek. És amikor én feltettem a kérdést, hogy létezett-e ebben az időpontban Magyarország, és helyes-e ebben az összefüggésben Magyarország népeiről beszélni, akkor természetesen kénytelen volt elismerni az indítványtevő, hogy bizony nem létezett, és ezért az ellenvetése legalábbis megalapozatlan.
(16.00)
Miután megvoltak a bizottsági viták, az előterjesztő képviselői megkerestek bennünket arra nézve, próbáljunk meg egyeztetni abban a tekintetben, hogy ha lehetséges, mégis konszenzussal fogadjunk el egy olyan törvényjavaslatot, amely nagyon jelentős tárgyra terjeszkedik ki. Ez a megkeresés némiképpen megkésett ahhoz képest, hogy a bizottsági tárgyalásokon már túl vagyunk, ám ha az előterjesztő komolyan gondolja azt, hogy jó lenne a szakma általános elfogadottsága érdekében is egy alaposan megokolt és újból áttekintett törvényjavaslatot a Ház elé bocsátani, akkor ennek egyetlen lehetséges megoldása van: ha a végszavazást a tervezett időponthoz képest későbbre tolják ki. Amennyiben ez nem lehetséges - és kétlem, hogy lehetséges lenne -, pusztán csak bejelenteni szeretném, hogy nem nyújtunk be kapcsolódó módosító indítványokat, a törvényjavaslatot egészében azonban nem fogjuk tudni elfogadni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť