DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Én úgy látom, hogy lassan kezdjük újra az általános vitát lefolytatni itt a részletes vita ürügyén és egy módosító indítvány ürügyén; ennek tényleg nincsen sok értelme. Úgyhogy én ezzel a szóban forgó részhez való hozzászólásaim sorát be is fejezem. Egyetlen dolgot szeretnék elmondani. Az, hogy egy hatósági jogkört hivatalnak kell-e gyakorolnia vagy sem, hogy így mondjam, ízlés dolga. A kontinentális, jószerivel francia és német mintára létrejött jogszabályok ezt így gondolják. Az az angolszász minta, amelynek alapján a szabadelvű magyar arisztokrácia a kiegyezés utáni időszakban kormányozta az országot - amelynek egyébként terméke az a 120 éves hagyomány, hogy ezt a bizonyos, a régészethez, az ásatásokhoz kötődő hatósági jogköröket egy nem hivatali, hanem szakmai grémiumokból álló intézményhálózat gyakorolta -, az egy másik fajta típus. Én a magam részéről nem látom át azt, hogy egy - még egyszer mondom: ízlésről nem föltétlenül kell vitatkozni - különféle ízléseket érvényesítő, megtestesítő szabályozást miért kellene egyfajta ízlés szerint átgyúrni. Kétségkívül van ennek esztétikai értéke, én ezt nem vitatom, de úgy gondolom, hogy vannak a jogi esztétikánál fontosabb érdekek is, és jelen pillanatban ez számomra egy fontosabb érdek lenne.
Nem fogadom el Sasvári képviselő úrnak, illetőleg e törvényjavaslat előterjesztőjének azt az érvelését, hogy hatósági jogkört föltétlenül hivatalnak kell gyakorolnia, de ha már hivatallal gyakoroltatunk, akkor legalább adjuk meg a szakmának egy részét annak, ami eddig az övé volt.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť